Aberlour A'bunadh - batch 52 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/dc/fa/fa/abunadh20batch2052-97-1451393465.jpg
 
88 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Aberlour
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Cask Strength
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Oloroso sherryfat
ABV (%)
60.5
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
batch 52
Nr. Systembolaget
445

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Aberlour A'bunadh eller Aberlour originalet som det skulle översättas till. Nu finns det så många batcher att det börjar bli svårt att identifiera ett original kanske? För visst finns det variation mellan de olika batcherna här, betydligt mer variation än vad man hittade mellan Glenlivet Nadurras 16-åringar. Där kunde jag i princip köpa vilken batch som helst och veta vad jag får när jag öppnar flaskan. Så ålder har faktiskt betydelse, i alla fall när det gäller kontinuitet på produkten man vill sälja. A'bunadh har ingen åldersangivelse och när jag diskuterade med Pernod Ricards svenska Brand Ambassador på en "Pearls of speyside provning" (för barfolk endast) i slagthuset i Malmö för några år sedan fick jag reda på att whiskyn som användes till A'bunadh var mellan 7-21 år. På den tiden drack vi batch 40 som då var helt ny. Och proportionerna på den ingående whiskyn med avseende på ålder varierar ändå oavsett intervallet.

Doft
Massivt med kakao och mörk maltig sirap slår direkt mot näsan. Lite brända fyrverkeripjäser, röd balsamicovinäger och pepparkakor gör ju detta till en bra whisky att fira in 2016 med. Vatten är obligatoriskt här och whiskyn kan ta en hel del vatten med sina stöddiga 60,5%. Då kommer det fram en avsevärt mycket mer uttalad kryddighet, en komplex kryddighet där kanelstång och muskotnöt är de mest framträdande men det finns mer bakom. Efter en ytterligare en stund kommer nejlika, kardemumma och färsk ingefära fram. Kanske även lite kryddpeppar faktiskt.
Smak
Den anländer varmt och kryddigt, det bränns på tungan och känslan är omedelbart uttorkande. Den har en krämig oljig konsistens. Den blir ännu torrare under tiden den utvecklas på tungan och toner av muskotnöt, chili och vitpeppar kommer fram. Med vatten känns den uttorkande effekten ännu mer och jag fullständigt älskar det. Träkryddigheten visar att här finns det gammal och vällagrad i whisky i denna mix, inget spår av ungdomlighet. Här kommer också den nötiga sötman av rostade kastanjer fram.
Avslut
Avslutet är kraftfullt, kryddigt och långt med choklad, chili och blandade nötter. Här finns också lite spritighet långt bak som ger lite kantigt intryck även med vatten adderat till glaset.
Beskrivning / Sammanfattning
Aberlour A'bunadh en utomordentligt bra whisky oavsett batch och bättre än många whisky med åldersangivelse i min mening. Den är dessutom väldigt prisvärd på systembolaget. Av någon anledning har jag gillat batcher med udda nummer framför jämna. Det är helt slumpmässigt naturligtvis men batch 45, 47 och 49 var bättre än 46 och 48 i min mening. Batch 52 är dock lika bra som vilket udda nummer som helst.

För 639 kronor kan du hämta hem en A'bunadh på systembolaget. Deras bild visar en batch 28 som inte har funnits på många år. Skulle gissa i ni i skrivande stund skulle få hem en batch 51, 52 eller 53. Köpläge!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se