Box - Cask Owners Bottling 2015 Het!

 
82 (1)
0
Skriv en tastenote
Box-cask-owners-bottling.jpeg

Whisky

Distilleri
Box whisky
Ursprungsland
Sverige
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2015-11-02
Fatbeskrivning
Bourbonfat och slattar från kundankare.
ABV (%)
53.5
Antal flaskor
2619
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
82
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
82
Näsa 
 
21
Smak 
 
23
Avslut 
 
18
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Just nu ligger vårt fat och adderar smaker, subtraherar smaker och integrerar smaker med boxdestillatet. Den har redan legat två år på litet bourbon-ankare (40L) och flyttades över förra året till små oloroso-sherryfat för en period på ytterligare tre år. Så om två år ungefär får vi skörda den whiskyn. Kanske blir det några deciliter över i fatet som inte fyller någon flaska, och kanske kommer den slatten att ingå i en framtida batch av Cask Owners Bottling.

Från 2011 till 2015 sålde Box tusentals privatfat och medan vissa buteljerar härligheten efter tre år väntar andra några år till med annan whisky i glaset. Tur är väl då att vi får chansen att köpa utvalda gåvor av härlig Box-whisky under tiden. I oktober tömdes över ett ton whisky i blandningstank och vattnades ner till 53,5%. Runt 30 kg (vilket är 75% av ett ankare) var slattar från gamla kundankare som blivit över efter buteljering. Resterande whisky kom från större bourbon-fat (130 L).
Doft
Den känns ung och lite rå (inte konstigt då snittåldern är runt 4 år, det mesta på stora fat).. Här finns en kryddighet, vaniljextrakt eller nästan som frukostflingor med vaniljsmak (Tänker på Frozen-paketet som dottern har i skåpet. De flingorna kan ni skippa förresten om ni inte vill ha dem som doft-referens till whisky förstås). Här finns också en del dammiga mineral noter, stendamm, och houngsglaserade varma äpplen.
Smak
Wow! Den anländer verkligen sött och härligt med honung och vaniljsocker, Mer peppar-toner kommer då den utvecklas några sekunder i gommen. Muskotnöt kommer efter ytterligare några sekunder och en strävhet som påminner om omogna gröna bananer. Allt detta backas upp av en lågmäld balanserad torvrök i bakgrunden samtidigt som den unga kornspriten blir allt tydligare.
Avslut
I avslutet separeras kryddigheten från fatet och sötman från destillatet. Det blir som om två lager ligger och flyter på varandra. Inte alls lika elegant som doft och då den anländer på tungan. Den blir spretig, rå och sträv med mer grön banan, plåster och lite bakgrundsrök när den lämnar svalget.
Beskrivning / Sammanfattning
Sättet den anländer på i gommen imponerar ordentligt. Den här whiskyn kräver tid i glaset och några droppar vatten för att blomma ut. Efter ca 30 minuter tar den mer vatten men spretigheten i avslutet håller sig fortfarande intakt och ger ett obalanserat intryck. Men intressant och jag är glad att jag lyckades knipa en flaska i väntan på att mina egna blir färdiga.

(Poängintervall 80-84)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se