Teeling 16 yo - Single Cask

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/88/d0/d5/TeelingSingleCaskRum-35-1446055113.jpg
 
86 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Irland
Region
World
Whiskytyp
Annan
Destillerad
1999-03
Buteljerad
2015-06
Fattyp
Rom
Fatbeskrivning
Ex-Rum barrel.
Fatnummer
5479
ABV (%)
58.8
Lagrade år
16

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
86
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Teeling destilleri grundades 1782 av Walter Teeling, det fanns beläget i centrala Dublin och vid den tiden existerade mängder av whiskey-destillerier i staden. Men då efterfrågan på Irländsk whiskey efterhand blev mindre och mindre och Skottarna blev effektivare på att producera (bl a pga användandet av kolumndestillation som uppfanns av just en irländare) lades de flesta irländska whiskeydestillerier ner efterhand, så även Teeling.

År 1987 kom efterföljande generation (John Teeling) att sätta upp Cooley destilleriet som både prisades och 24 år senare köptes upp av Beam Inc för närmare 100 miljoner dollar. Med nya pengar kunde John Teeling sätta upp ett nytt familje destilleri, denna gång i Dublin, i samma kvarter där det gamla en gång byggts för över 230 år sedan.'

Jag testar nedan en single cask version destillerad 1999 (på Cooley distillery antar jag).
Doft
Mycket frukt, äpple-sötma möter krispiga gröna päron är det främsta karaktärsdraget. Florsocker, vanilj och sorbet (päron sorbet tror jag) följer med. Här finns dessutom lite svagare toner av ek och samtidigt något som påminner om grain-sprit av något slag. Lite som en blend det vill säga.
Smak
Den anländer varmt och något sött med en touch av färsk cayenne peppar i bakgrunden. Efter några sekunder på tungan återkommer frukten, peppartonerna går mer åt vitpepparhållet och stenig mineral och rom-toner från fatet blir tydligare då den utvecklas i munnen och svalget.
Avslut
Finishen är medellång med pärongodis, vingummi och vitpeppar som de största enskilda karaktärerna. Mineral och färsk mynta blir också tydligt efter en stund.
Beskrivning / Sammanfattning
Teeling är enligt mig själv Irlands motsvarighet till Springbank, där gedigen, gammaldags kvalitet och skapandet av arbetstillfällen för lokalbefolkningen prioriteras framför massproduktion och hypade priser. Och kvaliteten känns verkligen och gillas skarpt av undertecknad. Det blir garanterat fler flaskor Teeling i mitt skåp.

Poängintervall 84-87

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se