Bruichladdich 3D Móine Mhór - Second Edition

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/a0/bf/c8/image-54-1445197138.jpeg
 
88 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Bruichladdich
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry, First fill bourbon och Ex. Bourbon
ABV (%)
50
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
88
Näsa 
 
21
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
2005 släppte Islaydestilleriet Bruichladdich second edition av 3D Móine Mhór och flera kännare menar att batch 2 är bättre än den första utgåvan. Móine Mhór är förresten gaeliska och betyder "The Big Peat" på engelska. Det är alltså en rökig och komplex whisky vi pratar om.

3D Móine Mhór second edition är en sk. vatted malt som består av en blandning av rejält rökig Port Ellen whisky från 2001, mediumrökig whisky från Bruichladdich (1998) och lätt rökig Laddiewhisky från 1989. Malten har lagrats på fd sherryfat, samt fd och nya bourbonfat.
Singelmalten buteljerades vid 50% alkoholstyrka och är inte kylfiltrerad eller färgad.
Doft
Friska och syrliga dofter av grönt äpple i kombination med en litet lantlig doft som får mig att tänka på Springbank, är det första min näsa registrerar. Visst finns även den havssalta torvröken där, men den är inte speciellt framträdande. Ett nötigt inslag dyker upp tillsammans med vanilj, grapefrukt, malt och exotisk fruktkompott. Det är diskret och välbalanserat.
Smak
Oj nu händer det saker minsann! Havssälta, torvrök och kryddor inkl peppar grabbar bestämt tag i smaklökarna, vilket får mig att nicka gillande. Den exotiska fruktkompotten med fina citrustoner och grapefrukt balanserar upp det hela på ett snyggt sätt och det gör även den goda malten. Fina inslag av vanilj och honung dyker upp. Imponerande och mycket gott!
Avslut
Ett torrt avslut med uttorkande ektoner som känns i kinderna. Malten finns där tillsammans med peppar, kryddor, torvrök och exotisk frukt. Ett gott avslut där malt, torv, lägereldsrök och ett diskret inslag av plåster dröjer sig kvar extra länge i gommen.
Beskrivning / Sammanfattning
Javisst imponerar 3D Móine Mhór second edition en hel del. Inget snack om den saken! Balansen är riktigt bra och intressant, detsamma gäller komplexiteten. Det här är en whisky att gå på upptäcksfärd i, en singelmalt som belönar dig om du ger den tid. Det som imponerar mest på mig är komplexiteten och den välavstämda och mycket goda kombinationen av havssalt torvrök och exotisk fruktkompott, där inslagen av grapefrukt och citrus är något alldeles extra. 3D finns fortfarande i vissa nätbutiker, så skynda dig om du är intresserad.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se