Mortlach Special Strength Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/8f/c0/63/image-12-1443362758.jpeg
 
77 (1)
0

Whisky

Distilleri
Mortlach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Europeisk ek
Fatbeskrivning
First fill, refill och re charred
ABV (%)
49
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Tax free

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
77
 
Poäng 
 
77
Näsa 
 
21
Smak 
 
18
Avslut 
 
19
Balans 
 
19

Whisky

Tastenote titel
Mortlach grundades 1823 och sägs tillverka den kraftigaste av alla singelmalter i Speyside.
Man destillerar en del av sin whisky både tre och fyra gånger. Totalt sätt brukar man säga 2,8 gånger, vilket tillsammans med kylning av spritångorna i Worm tubs ger en robust whisky.

Tax-free och NAS-utgåvan Special Strength togs fram efter att Mortlach släppt sin Rare Old. Många kännare tyckte om den, men menade att den hade varit ännu bättre om alkoholstyrkan varit högre än 43,3%. Det verkar som Mortlach lyssnade, för i Juli 2014 kom så Special Strength som sägs vara en Rare Old fast med högre alkoholstyrka. 49% i detta fall. Special Strength består av whisky som lagrats i first fill, refill och kolade amerikanska och europeiska ekfat.
Doft
En kraftfull doftpalett bestående av apelsin, apelsinskal och ett köttigt inslag som av biff. Tre droppar vatten lockar även fram dofter av röda äpplen, kanel, vanilj och aprikos.
Smak
Kryddigt med fin sötma. Ett inslag av karamell tar plats tillsammans med mörk choklad, kokos, röda äpplen, ektoner och värmande peppar. Smakerna av apelsin och apelsinskal är tydliga, lite väl tydliga för min del och ger ett skarpt intryck som jag inte blir vän med.
Avslut
Ett värmande och ekkryddigt avslut inkl peppar. Malt, mörk choklad, honung och vanilj tar plats i munnen. Nu dyker även en rökslinga upp och åter igen apelsinskal.
Beskrivning / Sammanfattning
Mortlach Special Strength är en svårbedömd rackare. Visst är den komplex och välgjord, men samtidigt ger den ett skarpt intryck då inslaget av apelsinskal är för tydligt för min del. Om jag jämför den mot Amrut Naarangi som även den är en NAS utgåva och innehåller apelsin, så är Amrut betydligt mjukare, fylligare och bättre balanserad än Special Strength.
Ett betydligt bättre köp enligt undertecknad.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se