Hazelburn - Rundlets and Kilderkins

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/cc/b5/8f/hazelburn20R20and20K-52-1440695157.jpg
 
84 (1)
0

Whisky

Distilleri
Springbank
Ursprungsland
Skottland
Region
Campbeltown
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2003-11
Buteljerad
2014-01
Fatbeskrivning
Rundlets & Kilderkins
ABV (%)
50.1
Antal flaskor
12000
Lagrade år
10

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Rundlets och Kilderkins är små fat som rymmer ca 68 respektive 81 liter och användes för att smuggla sprit och lagra vin eller ale i historiskt. Små fat innebär ju större kontaktyta mellan destillat och trä. Springbank har släppt alla sina tre destillat som legat på dessa mindre fat för att ge en ny karaktär till annars otroligt bra whisky (stor Springbank-fan som man är). Hur har det fungerat för Hazelburn?
Doft
Doften är initialt fruktig och krämig, lite grädde finns med, precis som det mältade kornet och strösocker. Inte det söta utan snarare som att lukta i en påse med strösocker, torr och lite dammigt (Har exakt samma från Banknote som är en blend från AD Rattray). Här finns också konserverade persikor, vaniljsirap och honung. Med vatten kommer det fram grönt Granny Smith äpple ur fruktigheten samt citrongräs och vitpeppar.
Smak
Den anländer lite bitter-sött på tungan med lätt kryddighet som drar tankarna till pepparkvarnen igen. Vitpeppar inser man då den utvecklas på tungan. Också en lätt rökighet framträder (trots orökt malt) tillsammans med lakrits, lätt mineral och en hint av metall. Med vatten kommer den bittra eken fram igen. De små faten har verkligen varit bidragande till denna karaktär av vitpeppar och ek-beska.
Avslut
Den avslutar varmt och krämigt men kortvarigt. Upplevelsen av malten, lite bordssalt och väldigt mjuk rök försvinner snabbt ner i svalget och man funderar lite över om det var maltwhisky eller en bra blend. Och var tog frukten vägen?
Beskrivning / Sammanfattning
Träigheten av 10 år på små fat är inget som är direkt störande för mig själv även om det kan upplevas som att det påverkar helheten lite negativt. Problemet är att det trycker ner de andra ganska omfattande smakerna och whiskyn blir väldigt tyst och försiktig med avseende på annat än ek-toner. Trippeldestillationen har säkert också bidragit till att lätta på karaktären och ge den intrycket av en blended whisky av god kvalitet men jag minns Hazelburn som lite tuffare än så här. Inte minst med tanke på att alkoholhalten ändå ligger på 50%. Men detta fungerar perfekt en varm sommarkväll.

Poängintervall 83-86.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se