Dalmore Cigar Malt Reserve Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/9b/c1/24/image-27-1440362290.jpg
 
83 (1)
0

Whisky

Distilleri
Dalmore
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
  • Port
  • Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Oloroso, Ex. Bourbon, Ex. Premier Cabernet Sauvignon
ABV (%)
44
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
83
 
Poäng 
 
83
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Klassiska destilleriet Dalmore är beläget i staden Alness i skotska högländerna. Det grundades år 1839 av Alexander Matheson. Dalmores historia är klart intressant, så är du intresserad rekommenderas en googling. Dalmore har bl.a kommit att bli kända för sina extremt dyra specialutgåvor som sålts på auktioner för mer än 100 000 £ (pund).

Cigar Malt Reserve ligger som väl är på en betydligt mer sansad nivå - 861 riksdaler på Systembolaget. Så hur luktar och smakar då denna 44% starka och sockerkulörsfärgade NAS whisky som lagrats på 30 år gamla Olorosofat, amerikansk vitek (ex bourbon) och Premier Cru Cabernet Sauvignonfat?
Doft
En mjuk och god nos som får mig att tänka på finska Teerenpeli - Portwood Finish, som jag testade för en tid sedan. Ett par droppar vatten mjukar upp och lockar fram fler dofter som tex. kanel, röda frukter och vanilj. Jag hittar även en fin syrlighet som av grönt äpple, citrus, mörk choklad, malt och kardemumma. En intressant och väldoftande nos.
Smak
En god pepprighet tillsammans med en vinös ton och mörk mintchoklad inleder smakresan. Toffee tittar fram, en god kryddmix inkl kanel, ektoner, lakrits, vanilj och tobak. Det här är inte dumt alls! Den litet syrliga fruktigheten är fint balanserad tillsammans med resten av smakpaletten. Det jag saknar är ett större inslag av fyllighet och rundhet.
Avslut
Det vinösa inslaget stannar kvar tillsammans med malt, ektoner, lakrits, kryddor och peppar. Avslutet är inte speciellt långt eller komplext, men det är gott.
Beskrivning / Sammanfattning
Jodå, visst fungerar Dalmore Cigar Malt Reserve. Ge den tid i glaset och ett par droppar vatten så utvecklas både dofter och smaker. Whiskyn är fint balanserad och lättdrucken, men jag saknar litet fyllighet och rundhet. Finska Teerenpeli Portwood Finish är ett strå vassare enligt undertecknad, men Cigar Malt Reserve gör absolut inte bort sig på något sätt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se