Great King Street - Artists blend

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/13/e6/15/artists20blend-18-1438684314.jpg
 
85 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Skottland
Whiskytyp
Blended
ABV (%)
43
Lagrade år
NAS
Nr. Systembolaget
85589

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: augusti 04, 2015)
Poäng 
 
85

Whisky

Tastenote titel
I höstas jobbade jag mig igenom några bra blends från Compass box som går under namnet Great King St efter den gata i Edinburgh där Compass box har sin verksamhet registrerad. Gatan stod färdig 1823, samma år som det blev lättare att få licens för destillering efter årtionden av olagligt hembränneri.

Great King St - Artists blend var den första i serien och nådde snabbt bra rykte och prisades av whiskyälskare som Serge Valentin, Dave Broom och Ralfy Mitchell. Artisten bakom Artists' blend är John Glaser, skaparen av Compass box med många år i branchen (inte minst hos Diageo med Johnny Walker på sitt CV). John Glaser är fanatisk med de fat som ingår och använder en stor andel maltwhisky för att bygga karaktären i sina blends. Artist´s blend innehåller enligt Glaser;

28% highland maltwhisky med fruktig och maltig karaktär (Clynelish är min gissning)
17% highland maltwhisky med gräsig och parfymerad karaktär (Teaninich är min gissning)
9% Speyside maltwhisky med aromatisk och lite "meaty" karaktär (Mortlach eller Dailuaine kanske)
46% lowland grainwhisky med parfymerad fruktig karaktär (Cameronbridge eller Cambus sannolikt som är deras go-to grainwhisky) som lagrats på first-fill amerikansk ek.

Den är inte heller kylfiltrerad eller färgad vilket jag verkligen gillar.Doft
Frukostflingor och frukt, äpplen och päron, lite aceton finns här också tillsammans med lite bivax. Söt vanilj, florsocker och en väldigt mjuk rökighet i bakgrunden.
Smak
Den anländer milt med bra balans av fruktsyra och sötma. Den utvecklas på tungan i en explosion av kryddig ek, citrus, honung och vanilj. Sötman håller sig i bakgrunden och här finns en imponerande balans av smaker.
Avslut
Avslutet är inte långt men inte heller kort och framförallt är det krämigheten från malten och kryddigt fat som hänger kvar en liten stund. Citronskal, grapefrukt och lite mild vanilj avslutas med en lätt rökpuff långt bak.
Beskrivning / Sammanfattning
Känns inte så ung trots att det inte finns någon åldersangivelse. Om jag testade denna blint hade jag nog inte gissat på en blend faktiskt. Det hade varit fantastiskt kul att få testa denna vid fatstyrka och kanske John Glaser låter det hända i framtiden vem vet?

Poängintervall 83-86
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se