Whyte & Mackay 30 years old

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/45/7a/21/whyte20and20mackay2030yo-71-1437683407.jpg
 
86 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Skottland
Whiskytyp
Blended
ABV (%)
40
Lagrade år
30

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
86
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
En blend som verkligen håller hög kvalitet, men så har den också några år på nacken. Den har vunnit åtminstone två priser, brons i klassen blended 21 years and older i World Whisky Awards 2014 samt silver i klassen deluxe blend i International Wine and Spirit competition. Vad säger detta? Tja....den håller viss kvalitet och jag testade denna blint och kunde inte sätta denna som en blended whisky. Vid 46% kraft istället för 40% hade jag nog varit överväldigad är min känsla.

När man häller upp den i glaset och tittar på den kan verkligen se viskositeten. Antingen beror det på den höga alkoholhalten eller hög ålder där mycket oljor dragits ut ur ekfaten. Whiskyn gav direkt upphov till små droppar i gränsytan mellan whiskyn och det torra glaset vid långsam rullning, dessa byggdes sakta på och benen var mycket breda när den långsamt rinner ned längs glaskanten.. Och då alkoholhalten är låg i detta fallet tyder det ju på att det finns ganska mycket gammal whisky i denna. Utan att faktiskt lukta eller smaka på den.
Doft
Ganska stängd doft initialt. Men efter 10-15 minuter i glaset öppnar den verkligen upp och blir rik, krämig och faktiskt maltig. Här känner jag ingen ung kornsprit överhuvudtaget. Kryddor som svartpeppar, muskot och nejlika börjar framträda och lämna glaset på väg mot näsan. Här kommer också honung och kastanj tätt efter. Ytterligare några minuter senare blir röda äpplen, torkade katrinplommon och russin tydliga. Dessa blir ännu tydligare med en droppe vatten i glaset. Att dofterna kommer i lager efter lager tyder på hög komplexitet i whiskyn. Detta är välgjort utan tvekan.
Smak
Den anländer milt i gommen vid första zippen. Här finns inget bett överhuvudtaget, hade önskat att den varit lite kaxigare. Rullar runt den i munnen några sekunder och kommer de torkade sherrykryddorna fram, Muskot och ek i fronten, svartpeppar som backar upp. Här kommer också honung fram, ingen direkt sötsliskig honung utan en lite mer besk typ. Vanilj och toffee finns också här, säkert en del bra bourbonfat också i denna "vatting" för att använd lite för ålderdomliga ord. Med vatten kommer lite syrlig pepprighet och röda bär fram på tungan. På bekostnad av kryddigheten faktiskt. Gillar man kryddigheten (som jag) ska man helst utesluta vatten i denna 30 åriga blend.
Avslut
Kryddigheten från smaken hänger kvar men också ackompanjerad av lite kanelstång, ganska svagt dock. Efter några sekunder innehåller eftersmaken både sötma och syra. Jag tänker närmst på söta russin som möter syrliga vinbär. Balanserat avslut men inte jättelångt, En definition av lagom kan man väl säga.
Beskrivning / Sammanfattning
Det finns ingen tvekan i att whiskyn fått huvuddragen från sherryfatet. Färgen, doften och smaken talar samma språk. En sherrybomb, utan explosion. Hade som sagt önskat mig lite mer bett i den.

Testade den blint under gårdagen. Var helt övertygad om att det var en gammal maltwhisky under tiden som jag hade den i glaset. När glaset var tomt tyckte jag mig känna lite ungdomlig sprit i den. Mycket då just åldern tog mycket plats i diskussionen. Tror att jag har svårt att skilja på kolonndestillerad sprit och ung sprit ibland. Speciellt om jag inte vet vad jag letar efter. Den kloke Lars Cederbro förslog att man kunde få en hint utan att avslöja för mycket. Hade jag vetat att det var en gammal blend då hade jag nog letat efter annat istället. Älskar blindtester men ibland kan lite information vara hjälpsamt på vägen. Det var gårdagens läxa det.

(Poängintervall 85-88)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se