Machrie Moor Cask Strength First edition Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b1/0e/7c/machrie20moor20cask20strength-50-1437499106.jpg
 
84 (1)
0

Whisky

Distilleri
Arran
Ursprungsland
Skottland
Region
Islands
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Buteljerad
2014-10
ABV (%)
58.4
Antal flaskor
6000
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Batch 1

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
(Updated: juli 21, 2015)
Poäng 
 
84
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Arran släppte i oktober 2014 sin första Machrie Moor (kraftfullt rökig Arran) vid fatstyrka. Tidigare hade jag druckit Machrie Moor destillat (New make) på en provning som hölls av Cask Sweden AB och var inte ett dugg imponerad. Det smakade snarare gammal fimpe än rökig whisky med substans och kraft, men detta är definitivt något helt annat.

Machrie är en plats på Isle of Arrans västra sidan och i närheten finns fornlämningar daterade till bronsålder. De är lokaliserade till en torvmosse och består av olika stencirklar och kallas Machrie Moor. Legenden säger att jätten Fingal band sin favorithund "Bran" vid en av dessa stencirklar. Antar att det är Bran som illustreras på logotypen för Arrans Machrie Moor.
Doft
En ganska mild angenäm torvrök träffar näsan efter upphällning och i bakgrunden finns Ajax citron rengöringsmedel, mynta och lite exotisk frukt (tror det kan vara ananas) med vanilj. Ganska aromatisk och här finns också banankola och lite stickig kornsprit som talar om det handlar om ganska ung whisky i glaset.
Smak
Den anländer väldigt kraftfullt på tungan med torvrök, rökt lakrits och saltlakrits. Under tiden den utvecklas på tungan kommer lite sötma fram, något som påminner om florsocker eller maräng men också vanilj. Kornspriten håller sig kvar om än i bakgrunden smakmässig men blir tydligare med vatten, vilket jag brukar tolka som att den disintegrerar. Dvs fat och destillat glider i från varandra i glaset. Kornspriten ligger på ena sidan gommen och bidraget från fatet ligger mer dolt på andra sidan. Men om man har karaktär att låta den stå i minst 30 minuter och lugna ner sig så trappar spritigheten ned igen och vaniljen och marängen kommer fram.
Avslut
Avslutet är väldigt rökigt. Det är en ganska syrlig som tävlar med vitpeppar om första platsen i avslutet. Kampen vinns ganska enkelt av röken och efter några sekunder backar pepprigheten och ersätts av sötma och lite mynta. Fortfarande uppbackad av torvröken som sagt. Här känns faktiskt inte kornspriten av speciellt tydligt. Avslutet är elegant och välbalanserat.
Beskrivning / Sammanfattning
Detta är väldigt gott när man sitter framför brasan med mörker och höststorm i antågande utanför. Har inte hört något om batch 2 än men ser det inte som orimligt att sådan skulle dyka upp sent i höst eller närmare vintern. Då klipper jag en direkt. För detta gillade jag.

(Poängintervall 83-87)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se