Kilchoman Loch Gorm 2015, batch 3

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/f0/0a/04/image-62-1437336917.jpg
 
84 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Kilchoman
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2015
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry butts och Ex. Sherry hogshead
ABV (%)
46
Lagrade år
05

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Det lilla skotska gårdsdestilleriet Kilchoman på ön Islay har sedan starten 2005 släppt flera bra buteljeringar och jag har tidigare skrivit om både Machir Bay och Saligo Bay. Sherrylagrade torvrökaren Loch Gorm tillhör utan tvekan kategorin bra buteljeringar och 2015 års utgåva - batch 3, släpptes på Systembolaget i början av Juni månad.

Loch Gorm lagras på fd Oloroso sherry butts, men nytt för i år är att den även innehåller en viss del som har lagrats på mindre sk hogsheadsfat. Detta skall enligt grundaren Anthony Wills bl.a ge tydligare sherrytoner och ökad fyllighet. Batch 3 innehåller även något äldre whisky än förra årets batch 2 och är buteljerad vid 46%. Loch Gorm är inte färgad eller kylfiltrerad.
Doft
Initialt ganska intensiva dofter bestående av torvrök, sälta och citrus. Det hela lugnar ner sig efter ca 30 min i glaset och ett par droppar vatten. Fler dofter presenterar sig nu, bl.a en angenäm fruktsötma där röda bär, aprikos och banan ingår. Det är fint balanserat och väl presenterat, även på djupet. En intressant doftpalett som inbjuder till en längre stunds nosande.
Smak
Brinnande ved, tjära och havssalt torvrök tar för sig rejält tillsammans med den goda fruktsötman. Det är en ganska tuff rackare till single malt, ung, härligt stökig, men ändå gjord med tanke och finess. Vidare känner jag goda smaker som av grillat bränt kött, en fin portion peppar, choklad, diverse kryddor och något som påminner mig om barbecuesås.
Avslut
Kryddigt med peppartoner, en god ekighet, grillat kött och havssalt torvrök. Fruktsötman märks inte mycket i avslutet. Ett gott avslut är det, men det hade gärna fått vara längre.
Beskrivning / Sammanfattning
En av mina absoluta favoriter när det gäller sherrylagrade torvrökare är Bowmore Laimrig. En 15-årig dröm till single malt, som dessutom är buteljerad vid fatstyrka. Kilchoman Loch Gorm når naturligtvis inte upp till samma nivå som Laimrig, men att en 5-årig whisky buteljerad vid 46% ens nämns i samma andetag är riktigt bra. Loch Gorm blir bättre för varje år och Kilchoman framstår mer och mer som Islays framtid. Gorm är kraftfull, härligt småbråkig i munnen och samtidigt fint balanserad i både dofter och smaker. Visst saknar jag lite fyllighet, men det är som sagt ung whisky vi pratar om. Trevligt är dessutom att sherryinfluenserna och fruktsötman blivit tydligare och jag hoppas att det skall bli än mer av den varan framöver.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se