Tomatin 12 - Oloroso cask finish Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/63/93/b9/tomatin2Bcuatro2Boloroso-62-1437149880.png
 
84 (1)
0

Whisky

Distilleri
Tomatin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2002-01-15
Buteljerad
2014-08-20
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
Oloroso Finish
ABV (%)
46
Antal flaskor
1500
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Tomatin undersöker effekten av slutlagring på sherryfat. Nr 3 - Oloroso sherry.

Det har blivit allt mer populärt med sherryfatslagrad whisky på senare år med Glendronach i spetsen. Tätt efter följer klassiska destillerier som använder mycket sherryfat sedan en bra tid tillbaka såsom, Aberlour, Longmorn, Glenfarclas. Tomatin släppte förra året (aug 2014) en serie med fyra olika slutlagringar på sherryfat, All whisky är destillerad samma dag och lagrades i nio år på amerikanska ekfat. Därefter blandades whiskyn och överfördes till större sherry fat (butts). De fyra olika sherryfaten innehöll:.
1. Fino.
2. Manzanilla,
3. Oloroso
4. Pedro Ximenez

Nedan recenseras Oloroso-sherry finishen.
Doft
Vanilj och bränt socker tillsammans med en kryddblandning är de första dofterna som träffar näsan. Snart börjar hjärnan sortera ut kryddorna som kanel, kardemumma, muskot och nejlika. Denna känns mycket mer kraftfull i doften jämfört med de Fino- och Manzanilla sherry lagrade syskonen. Här känner man verkligen vilken effekt ett olorosofat har på whiskyn jämfört med de andra. Eller har det faktiskt att göra med annat?
(Resonerar kring detta nedan).
Smak
Torkade frukter med vaniljsås sköljer över tungan då whiskyn anländer. Här finns det mycket smak utan tvekan, och trevlig sådan. Dadlar och sultanrussin utvecklas tydligast och tävlar med vaniljkola och knäck om förstaplatsen i gommen. Här finns också aprikoser och lite bitter citrus som omges av ekfatstoner och muskot. Det är en ganska torr ek. Kryddigheten från doften ligger kvar men har mer en bakgrundsroll i munnen men kommer igen något i finishen.
Avslut
Avslutet känns lite mer smakrikt och färdigt jämfört med Fino- och Manzanilla varianterna. Muskot, peppar och pomeransskal följs av den artificiella apelsinsmaken, både Tic Tac med apelsinsmak och lite apelsinskal. Torkade aprikoser hänger också med här men mycket långt bak.
Beskrivning / Sammanfattning
Det är definitivt denna Tomatin med oloroso-finish som verkligen står ut som vi är vana vid av sherryinfluerad whisky. Det är långt ifrån Glendronach, Aberlour och Longmorn, den är faktiskt en bit ifrån Glenmorangie the Lasanta också men i detta uppställning tycker jag det är vinnaren. Inte minst i avslutet.

Men är det verkligen olorosofatet i sig som bidrar till förbättringen? Tyvärr går det inte att finna någonstans om sherryfaten var lika gamla, hur många gånger de fyllts med whisky innan cuatro-experimentet, eller om det var första gången de faktiskt innehöll denna ädla kornsprit. Var de endast preppade med sherry för detta ändamål eller hade de lagrat sherry för syftet att faktiskt göra bra sherry också? Det skulle jag säga är en svaghet eller begränsning med Tomatins annars förträffliga experiment.

(Poängintervall 83-85)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se