Tomatin 12 - Manzanilla cask finish

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/07/71/94/tomatin2Bcuatro2Bmanzanilla-31-1437148243.png
 
82 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Tomatin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2002-01-15
Buteljerad
2014-08-20
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
Manzanilla sherry finish
ABV (%)
46
Antal flaskor
1500
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
82
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
82
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
19
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Tomatin undersöker effekten av slutlagring på sherryfat. Nr 2 - Manzanilla sherry.

Det har blivit allt mer populärt med sherryfatslagrad whisky på senare år med Glendronach i spetsen. Tätt efter följer klassiska destillerier som använder mycket sherryfat sedan en bra tid tillbaka såsom, Aberlour, Longmorn, Glenfarclas. Tomatin släppte förra året (aug 2014) en serie med fyra olika slutlagringar på sherryfat, All whisky är destillerad samma dag och lagrades i nio år på amerikanska ekfat. Därefter blandades whiskyn och överfördes till större sherry fat (butts). De fyra olika sherryfaten innehöll:.
1. Fino.
2. Manzanilla,
3. Oloroso
4. Pedro Ximenez

Nedan recenseras Manzanilla-sherry finishen.
Doft
Precis som med den Fino sherry lagrade känner också här gröna äpplen men fruktigheten är av någon anledning något mer balanserad när man jämför dem sida vid sida. Mandarin balanserar äpple-tonerna bättre här. Det finns också vanilj form av vaniljkola, lite plast och en mjuk kryddighet.
Smak
Även denna anländer betydligt kryddigare än vad doften avslöjar och vid sidan om peppar hittar jag här muskot, lite kanel och sultanrussin. Då den utvecklas i gommen märks också hintar av nytt läder och lite bär, röda bär tror jag bestämt. En sälta ligger på tungans framsida och följer med in i finishen.
Avslut
Avslutet känns torrare än Fino-sherry släppet av någon anledning, pepparkorn och lite bitter grapefrukt, Mandarintonerna från smaken har ändrats och påminner nu mer om artificiell apelsinsmak, typiskt Tic Tacs, de orangea med apelsinsmak är det närmsta jag kan komma i smakminnet. Även här är avslutet kort och försvinner snabbt i kornsprit långt bak på tungan.

Beskrivning / Sammanfattning
Ganska fina dofter och smaker men avslutet känns inte riktigt färdigt. Det finns en hyfsad balans och en ganska tydlig linje mellan doft, smak och avslut som ändå håller denna whiskyn ganska bra kvalitetsmässigt. Om jag testat denna blint är jag inte säker på att jag trott det varit en singel malt, Den anländer som en malt men utvecklas och avslutar mer som en blend.

(Poängintervall 81-84)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se