Tomatin 12 - Fino cask finish

 
82 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Tomatin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2002-15-01
Buteljerad
2014-08-20
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
Fino Sherry Finish
ABV (%)
46
Antal flaskor
1500
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
82
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
82
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
19
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Tomatin undersöker effekten av slutlagring på sherryfat. Nr 1 - Fino sherry.

Det har blivit allt mer populärt med sherryfatslagrad whisky på senare år med Glendronach i spetsen. Tätt efter följer klassiska destillerier som använder mycket sherryfat sedan en bra tid tillbaka såsom, Aberlour, Longmorn, Glenfarclas. Tomatin släppte förra året (aug 2014) en serie med fyra olika slutlagringar på sherryfat, All whisky är destillerad samma dag och lagrades i nio år på amerikanska ekfat. Därefter blandades whiskyn och överfördes till större sherry fat (butts). De fyra olika sherryfaten innehöll:.
1. Fino.
2. Manzanilla,
3. Oloroso
4. Pedro Ximenez

Nedan recenseras Fino-sherry finishen.
Doft
En doft av fräscha gröna äpplen, jäst, citron och vanilj är det första som möter näsan. Efter en liten stund kommer en lätt kryddighet fram, grönsåpa och lite grönsak/örttoner som jag funderar på ett tag. Påminner faktiskt om pizzasallad så jag antar att det är oregano som framträder tydligast.
Smak
Den anländer kryddigt i gommen, jästen finns kvar, citrusen också, går mot lime juice nu och lite läder också faktiskt. Efter att ha rullat runt spriten i munnen blir den ännu kryddigare, intensiv vitpeppar är med, ganska komplext kryddig, svårt att bena ur, Detta följs av lite vått papper eller grappa noter och bordssalt som känns på framsidan av tungan.
Avslut
Avslutet är ganska kort, pepprigt med citrus juice som jag tolkar som något parfymerad lime, lite vanilj i bakgrunden och kornsprit Den känns ganska ung i finishen, om jag druckit den blint hade jag nog spekulerat i om detta inte var en blended trots allt. .
Beskrivning / Sammanfattning
Jag applåderar verkligen Tomatins experiment även om jag tycker att finishen var något för kort för att verkligen ge någon uppfattning om sherryfatets inverkan. Just Fino sherryn skiljde sig inte jättemycket från Manzanilla och överlag känner man tydligt att alla fyra hör ihop och de behöver drickas parallellt om man ska uppfatta de små skillnaderna som finns.

(Poängintervall 80-84)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se