WhistlePig Straight Rye Whiskey Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/34/6b/04/whistle20pig-63-1437068330.png
 
84 (1)
0

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Canada
Region
World
Whiskytyp
Rye
Fattyp
Amerikansk ek
ABV (%)
50
Lagrade år
10

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
23
Smak 
 
20
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Den visslande grisen - Ett lyckat nordamerikanskt samarbete.

Alberta Distillers Ltd är destillerat bakom produkten men det gick inte att välja så jag fick istället välja undisclosed.

Fick testat även denna blint i går med vänner (för det är ju så man verkligen kan diskutera vad som finns i doft och smak). Vi var ganska oense om vad som fanns i glaset med undantag av att det var just Nordamerikanskt. Kentucky, hmmm osäkert under provningen. För min del var jag helt övertygad om att det var en Makers Mark produkt. Kanske Makers 46 som jag tyvärr inte smakat (och som jag höll i handen på Bostons flygplats för drygt 30 dollar men satte tillbaka eftersom jag skulle mellanlanda på Island och byta flyg. Shit hur dum får man vara?) men som enligt säkra källor ska vara lite mer intensiv än vanliga Makers. Denna passade perfekt in på den beskrivningen. Då känner man sig ganska dum när man envisats med att detta är utan tvekan en Makers produkt och jag känner tydligt "majsen" i denna. Men det var inte så dumt när allt kommer kring.
Doft
Krämig vanilj och grain (kolonndestillerad whisky av annat än mältat korn), det finns faktiskt majstoner i detta. Det finns också en syrlig ton som jag inte riktigt kunde sätta fingrarna på men visade sig senare vara syrliga hallon. Oh yes, röda bär finns i doften här. Torkade aprikoser och konserverad ananas uppfattas också med glaset någon cm på avstånd från näsan. Det finns farinsocker, lite bränd sådan faktiskt och en kryddighet som mynnar ut i svartpeppar och muskot. Och så kommer dammigheten, detta känner jag inte i Makers men den finns där och är så påtaglig här. Nästan som en varm sommardag på en grusväg när en bil hastigt kört förbi och dammet ryker efter den. Detta ska också vara klassiskt för Rye precis som kryddigheten men slog mig inte för stunden. Detta blev ännu tydligare med vatten och då kom även lakritstoner fram, salta fiskar sa Frida Birkehede, och ja, jag är definitivt beredd att hålla med.
Smak
Den anländer intensivt, mitt på tungan, återigen grain (tänker mest på majs här) och citronsyra som biter sidorna av långt fram tungan efter någon sekund. Den utvecklas snart mot svartpeppar och börjar spreta lite när man tuggar på den. Syrliga hallon dyker också upp och påminner en om vad man faktiskt kände på lukten även om man inte kunde direkt avgöra vad det var. Skulle också kunna vara något omogna jordgubbar eller nåt surt jordgubbsgodis.
Avslut
Avslutet är åter igen kraftfull grain (läs majs) och äpplecidervinäger men också kanel, muskot och peppar. Kryddigheten utvecklas och kommer fram mycket fint på slutet (också karaktärsdrag för Rye). Med vatten blir avslutet smutsigare, dammigare, jordigare. Men underligt nog kommer här också päron och aceton efter en stund.
Beskrivning / Sammanfattning
En riktig trevlig smakbärare som passar på att ändra karaktär något under tiden den befinner sig glaset, i munnen och i svalget.

Så hur kan jag så starkt misstolka detta som en Makers trots att tydliga karaktärsdrag för Rye fanns närvarande? Blev faktiskt glatt överraskad när jag ser på Whisky Exchange sida om whiskyn att detta är en skapelse av Makers Mark forne Master Distiller Dave Pickerell. Inte konstigt då att stilen påminner så mycket om Makers (i alla fall använder jag det som ursäkt).

Whistle Pig destilleras i Kanada men slutlagars sedan i USA. Whisk(e)yn anses därför vara Kanadensisk-Amerikansk. Det står tydligt 100% Rye och min uppfattning är kanadensarna bättre på Rye än just amerikanerna även om amerikansk rye måste innehålla minst 51% råg och kanadensisk nästan ingen alls.

Hur som helst, tackar Lars Cederbro för en riktigt bra onsdagskväll som vanligt ;-)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se