Bowmore 1999, 15 YO Exclusive Malts - The Creative Whisky Company Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/d7/34/c9/image-70-1433102910.jpg
 
87 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Bowmore
Oberoende buteljerare
Creative Whisky Company
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
1999
Buteljerad
2014
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
54.6
Antal flaskor
230
Lagrade år
15

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
David Stirk är mannen bakom oberoende skotska buteljeraren The Creative Whisky Company. Tidigare arbetade David under flera år som journalist på tidningen Whisky Magazine. Han har även givit ut flera böcker i ämnet och arbetat för Douglas Laing & Co. I år firar The Creative Whisky Company 10-års jubileum och för att uppmärksamma detta släpptes i början av Maj åtta olika jubileumsbuteljeringar som David personligen handplockat. Bowmore 1999 15 YO Exclusive Malts är en av dessa intressanta buteljeringar och generalagenten i Sverige - Svenska Eldvatten, såg till att den och dom andra sju hamnade i Systembolagets beställningssortiment.

Vi pratar om en single cask utgåva som gav 230 flaskor. Whiskyn är buteljerad vid fatstyrka - i detta fall 54,6% alkoholstyrka och är vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör.
Jag har inte lyckats få reda på om denna Bowmore är lagrad i ett fd. bourbon eller sherryfat, men av dofterna att döma tror jag på en bourbontunna. Samtidigt ingår det en god sötma i doft/smakpaletten, så frågan är om den slutlagrats i ett sherryfat efter bourbonfatet?
Doft
Inledningsvis kända Islaydofter av havssälta och torvrök. Vidare hittar min nos en trevlig sötma som av röda äpplen, jordgubbar och andra röda bär. Efter ca 35 min och ett par droppar vatten mjuknar doftpaletten och fram träder även inslag av gräddkola/toffee, gummi och mint tillsammans med en doft som får mig att tänka på tuggummit Riff - är det någon som minns det? Ett intressant och väldoftande knippe dofter med fin balans mellan salt torvrök och sötma.
Smak
Eken marscherar kraftfullt och bestämt in i munnen tillsammans med chilipeppar och en kryddpåse. Den goda frukt/bärsötman är inte långt efter i par med vaniljen. Gummi och Riff-dofterna hänger med i smakerna och fångar mitt intresse. Även inslaget av mint finns med.
Avslut
Ett värmande och kryddigt avslut där chilipepparn står bredbent i den havssalta torvröksmyllan. Även ektoner tittar fram och sprider sig i munnen. Sötman är något tillbakadragen i avslutet.
Beskrivning / Sammanfattning
Mitt första möte med The Creative Whisky Company ger verkligen mersmak! David Stirk har hittat ett riktigt intressant fat med häftiga dofter/smaker, som ändå är fint balanserat. Den goda jordgubbs/äpplesötman fungerar mycket bra tillsammans med den havssalta torvröken, det både doftar och smakar väldigt gott. Bowmore 1999 15 Year Old rekommenderas varmt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se