Longrow Red 11 Years Old Fresh Port Casks Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/23/da/a3/image-48-1432498528.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Springbank
Varumärke/Serie
Longrow
Ursprungsland
Skottland
Region
Campbeltown
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2004
Buteljerad
2015
Fattyp
Port
Fatbeskrivning
Fresh Port Casks
ABV (%)
51.8
Lagrade år
11
Nr. Systembolaget
30335

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
21
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Familjeägda Springbank tillverkar sedan 1973 även härligt rökiga whiskyn Longrow. Namnet lånade man från ett nedlagt och rivet destilleri i Campbeltown, som en gång stod där Springbanks personalparkering nu ligger. Företagets rökiga whisky blev snabbt populär och många menar att Springbank gör den bättre än dom berömda Islay destillerierna.

Longrow Red utgåvorna har blivit mycket omtalade som lyckade slutlagringsexperiment på fd. rödvinsfat. Dom tidigare lanseringarna har slutlagrats på australisk Shiraz och fransk Cabernet Sauvignon. Denna utgåva har dock lagrats under alla 11 år på förstagångs portvinsfat. Whiskyn är vare sig kylfiltrerad eller färgad och buteljerad vid hälsosamma 51,8% alkoholstyrka.
Doft
Den för mig typiska Springbankdoften som innebär litet lantliga dofter känns direkt. Jag känner även lakrits, russin, läder, röda bär som av körsbär, jordgubbar och sylt. Portvinssötman finns där och även en intressant doft av trä, ceder? Överlag är detta en mjuk och intressant doftpalett som kommer till sin rätt med några droppar vatten och minst 30, men gärna 45 minuter i glaset.
Smak
Smakerna är betydligt kraftigare än dofterna och här samsas många goda inslag som färsk tobak, torvrök, lakrits, aska som av björkved, en riktigt fin fruktsötma och en välkomponerad kryddpåse. Ett léende sprider sig över mina läppar när jag låter whiskyn rulla runt i munnen.
Avslut
Den välkomponerade kryddpåsen inklusive peppar tittar fram igen och jag tror även att ett inslag av basilika ingår. Vidare hittar jag ektoner, den goda och färska tobaken, russin och torvrök. Det är ett riktigt gott avslut som får mig att smacka med läpparna efter mer.
Beskrivning / Sammanfattning
Longrow Red 11 Years Old Fresh Port Casks är en härlig åktur till whisky! Jag gillar balansen, komplexiteten och att den samtidigt lyckas vara både mjuk och ha kaxig attityd. Den är naturligtvis inte perfekt - lite mer fyllighet och rundhet hade inte skadat, men det den gör, gör den riktigt bra. Jag är rädd för att min flaska kommer att ta slut alldeles för fort, men det är å andra sidan ett bra betyg och angenäma problem. Ett imponerande hantverk Springbank!
Longrow Red kostar 797 kr på Systembolaget och har beställningsnummer 30335.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se