Glenmorangie Quinta Ruban 12 Year Old Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/d1/d1/b5/image-90-1430168686.jpg
 
89 (2)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Glenmorangie
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2003
Buteljerad
2015
Fattyp
  • Bourbon
  • Port
Fatbeskrivning
Ex. Bourbon Ex. Portvin
ABV (%)
46
Lagrade år
12
Nr. Systembolaget
84916

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
89
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
89
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Ej kylfiltrerad samt ofärgad gillar vi extra mycket! 10 cl flaska öppnad 161115
Doft
Starka tydliga dofter som inte tar ut varann i form av söta mörka frukter, malt, apelsin, vanilj och karamell. Härlig näsa!
Smak
Söt apelsin och ek som övergår i vanilj och mörk choklad med bara en lätt bitterhet.
Avslut
Lång och värmande ända ner till magen. Relativt kryddig och söt
Beskrivning / Sammanfattning
Väldoftande med tydliga goda söta dofter. Vanildoften är underbar! Len och rund i smaken men bra tryck från faten ger en värmande smakrik whisky.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Höglandsdestilleriet Glenmorangie som ligger vid staden Tain, är utan tvekan ett av Skottlands mest intressanta och innovativa. På 90-talet startade man trenden med slutlagringar på olika typer av fat. Man köpte även upp ekskogar i USA för att få fullständig kontroll över hur faten för lagring producerades. Det var "Whisky creator" Bill Lumsden som låg bakom denna idé och han lyckades övertala ledningen om dess förträfflighet.

På tal om slutlagring på olika fat, så har Quinta Ruban 12 Year Old först lagrats i 10 år på amerikanska viteksfat (fd. bourbonfat) och sedan slutlagrats på portugisiska fd. portvinsfat. Whiskyn är inte kylfiltrerad eller färgad och har buteljerats vid 46 procents alkoholstyrka.
Doft
Söta dofter av röda bär och ett litet inslag av portvin naturligtvis. Vidare hittar min näsa dofter av apelsiner, mörk choklad, mint, kanel, kryddor och väldoftande ektoner. Riktigt snyggt!
Smak
Oljigt och intressant med smaker av russin, farinsocker, ek, mintchoklad, valnötter och apelsiner. Glenmorangie har fått till en fint balanserad och intressant smakpalett! Kryddmixen där kanelen bröstar upp sig lite extra, är vackert integrerad. Det är även det diskreta inslaget av turkisk peppar. En single malt att luta sig tillbaka och njuta av.
Avslut
Eftersmaken är medellång med inslag av röda bär som tex. körsbär, russin, kryddor och härliga ektoner. Ett överraskande och trevligt inslag av rök tittar fram på slutet och avslutar det hela.
Beskrivning / Sammanfattning
Glenmorangie har med Quinta Ruban skapat en riktigt fin single malt som är både lättdrucken och komplex. Den första whiskyn jag kommer att tänka på när jag dricker Quinta och luktar i glaset efter jag druckit upp, är Yamazaki 18 Year Old. Visst kan minnet svika ibland och Yamazaki är dessutom ännu mer komplex och förfinad, men just dom riktigt goda fruktsöta dofterna och inslaget av rök i eftersmaken får mig att tänka på Yamazakis berömda 18 åring.
Som ni märker är jag imponerad av Quinta Ruban och med tanke på priset - 549 kr på Systembolaget, är det lätt att ge Glenmorangie Quinta Ruban en tveklös rekommendation.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se