Ballechin 10 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/47/0b/a5/ballechin-10-year-old-46-70cl-9001239-0-1425489746000-97-1429558683.jpg
 
86 (1)
0
ballechin-10-year-old.jpg

Whisky

Distilleri
Edradour
Varumärke/Serie
Ballechin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
46
Lagrade år
10
Nr. Systembolaget
86320

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86

Whisky

Tastenote titel
Ballechin är namnet på det projekt som Edradour utfört med en kraftigt torvrökt whisky. Med hela 50 ppm har de skrämt slag på oss med sina experimentella slutlagringar och hela 8 olika batcher har man släppt ut med 6000 flaskor av varje. Nu har så turen kommit till den första 10 åringen och man har valt att göra detta till ett första delmål. Experimentet påminner en hel del om Port Charlotte men detta är ju ett Highland (Speyside) distilleri vi pratar om. Så nu till den stora frågan. Är detta bra?
Beskrivning / Sammanfattning
Doften är väldigt fet och sotig. Den påminner närmast om en ung och spretig Caol ila och det jag närmast kan komma att tänka på då är Cask strength varianten. Den lugnar sig dock efter ett tag och fram träder citrus, aska, vanilj och sötlakrits. Jag kan faktiskt inte låta bli att gilla detta. Som ett fan av Caol ila så är vissa av CI:s ungtuppar riktiga fighters och jag gillar just det motståndet.

Smaken bjuder på sotig torv som exploderar i munnen. Cistrus och lakritsen dyker upp men det är framför allt torvröken som får mest plats. Jäklars i min lilla låda vilken smäll på smaklökarna. Efter ett tag strävar den lite bak på tungan men den klarar sig trots allt ganska bra hela vägen till slutet.

Avslutet är långt och denna lilla elaking sitter i länge och allt eftersom den försvinner ju mer dyker en strävare toner upp bak i gommen. Kanske inte skulle säga att detta är väl balanserat men det är riktigt spännande för att vara en whisky som i allra högsta grad kvalar in som torvröks tungviktare. Gillar du kraftig torv rök så kommer du att gilla detta.

Jag har provat flera av de tidiga experimentella batcherna och det har varit både ris och ros med höga toppar och djupa dalar. Här visar ändå Edradour att de är på rätt spår. Kanske inte en fullpoängare men ändå en whisky väl värd ett besök.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se