Longmorn 17 / 1996 / #72323 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/e4/db/3b/21504-587-1-5-1429549865.jpg
 
88 (1)
0
Longmorn_17yo_1996_cask72323_The-Ultimate.jpg

Whisky

Distilleri
Longmorn
Varumärke/Serie
The Ultimate
Oberoende buteljerare
Van Wees
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Destillerad
1996-01-05
Buteljerad
2013-10-11
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Butt
Fatnummer
72323
ABV (%)
57.5
Antal flaskor
608
Lagrade år
17

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
(Updated: april 22, 2015)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Longmorn Sherry och Cask Strength...folk får något i ögonen när de hör denna kombo. Van Wees som är den oberoende buteljeraren som jag idag har i glaset, har en serie som heter The Ultimate är medparten nedvattnade till 46%. Men de har även en Cask Strength serie i denna serie vilken den vi idag har tillhör.

De har släppt en hel del batcher av Longmorn 1996 Cask Strength och jag har provat den första utgåvan Cask 72315 som ni finner på sidan. Detta är ett systerfat till den och Batch 4.

Jag körde en H2H mot en annan sherry Longmorn från 1996, och detta var en Signatory Vintage och Cask 105093 men först ut The Ultimate
Doft
Kryddig ingress med söta inslag av röda frukter. Tydliga rom russin toner som bryts upp av lätta jordiga inslag av läder. Trots sin höga alkoholhalt blir det inte påträngande utan backas upp av fylligheten från sherry kalaset. I fruktigheten hittar vi klassiska plommon tillsammans med sherry i likör format.
Jul temat förstärks med apelsin doppat i choklad tillsammans med kanderade mandlar och bredvid står en skål med vanilj fudge.
Mer lätta läder toner än klassiskt kaffe och detta hålls på en bra nivå och stödjer upp sötman utan att det blir för sliskigt.
Något enkel och klassisk sherry nos men allt hålls ihop på en bra nivå
Smak
Inledningsvis rund, söt och oljig struktur med en ökning av de kryddiga inslagen. Tydligare ek influenser tillsammans med torra kakao stänk. Kaffe, blod apelsin varvat med ingefära och mynta i en fyllig mun med större kryddighet. Mer komplexitet än i doft
Avslut
Lång och fyllig eftersmak med lätt torr känsla. Inslag av kakao och den mörka chokladen tillsammans med lätt ingefära.
Avslutas i en kakao torr känsla med sherry, apelsin och kolad ek
Beskrivning / Sammanfattning
Höll bra genom hela registret och en sherry profil som nog passar de flesta sherry anhängare. The Ultimates cask strength Longmorn är ett säkert kort där ingen jag hittills provat har svikit mig. Går att hitta på auktioner eller i olika nät butiker i Europa runt en 70 Euro. Ett bra köp helt klart om man gillar sherry whisky
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se