Tomatin 2004 / SE Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/eb/fe/ba/Tomatin-2004-Svenska-Eldvatten-67-1427200187.jpg
 
89 (1)
0

Whisky

Distilleri
Tomatin
Oberoende buteljerare
Svenska Eldvatten
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
2004-09
Buteljerad
2014-09
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Butt
ABV (%)
59.1
Antal flaskor
168
Lagrade år
NAS
Nr. Systembolaget
84984

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
(Updated: mars 24, 2015)
Poäng 
 
89

Whisky

Tastenote titel
Tomatin från 2004. Ett av Svenska Eldvattens släpp senaste släpp. Lagrad i en ex. sherry butt och som precis nått 10 års ålder
Beskrivning / Sammanfattning
Doften skvallrar om att detta är en riktigt potent whisky med krämiga toner av vanilj, kakao, hasselnötter. I bakgrunden en citruston av främst apelsin som lurar samt ett uns av mörk kola. En skön doft som för tankarna till den egna favoriten Bunnahabhain .Där finns den där krämiga och lite typiska kustlika doften som jag ofta finner i bra Bunnas.

Smakmässigt finns det initialt sötma med vanilj i förgrunden. Lite torkad frukt, främst russin och den förväntade sherrysmaken kryper fram. Det dryga 59 procenten känns inte speciellt svåra och jag känner inte att jag vill ha vatten i denna. Viktigt att värma upp den lite så att smakerna kan få komma fram. Återigen får jag Bunna vibben och det är riktigt bra.

Avslutet är medellångt och med en hel del referenser till sherry fatet som också får den sista refrängen innan den helt ger sig av.

Tomatin har jag bara provat en handfull gånger tidigare och måste erkänna att jag inte varit alls imponerad. Eldvatten grabbarna Tommy och Peter har dock lyckats hitta något helt annat här. Jag kan verkligen rekommendera denna whiskyn och du kan fortfarande hitta den i systembolagets beställningssortiment. Frågan är bara hur länge den kommer att finnas tillgänglig.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se