Kilchoman Coull Point Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/fc/a7/e0/Coull20Point-37-1424876656.jpg
 
79 (1)
0
Skriv en tastenote
Kilchoman_Coull_Point.jpg

Whisky

Distilleri
Kilchoman
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2013
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Bourbon Barrels + Oloroso Sherry Casks
ABV (%)
46
Lagrade år
04
Övrigt om flaskan
Bottled for World of Whiskies duty free shops

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
79
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
79
Näsa 
 
22
Smak 
 
19
Avslut 
 
19
Balans 
 
19

Whisky

Tastenote titel
En medioker whisky med ganska högt pris.

Detta släpp var egentligen endast för travel retail marknaden (World of Whiskies Duty free) men gick att få tag i även i välkända webbutiker runt om Europa under sommar och höst 2014. Den har lagrats på bourbonfat och olorososherryfat men det är svårt att urskilja specifika fatkaraktärer i denna whisky. Destillatet är fortfarande inte riktigt integrerat.

I skrivande stund finns det kvar små lager i ett fåtal webbutiker till ett orimligt högt pris för en högst medioker whisky. Har testat denna några gånger nu och visst har den några kvaliteter men långt ifrån tillräckligt för att låta sig imponeras av.
Doft
Doften är faktiskt riktigt bra. En tung torvrök slår till direkt och ramar snyggt in citron, mint, eucalyptos och en söt uttalad maltighet.
Smak
Precis som många Kilchoman anländer denna sött med florsocker och torvrök i en härlig kombination. Den utvecklas snabbt på tungan och fram kommer den unga kornspriten som får mitt associationscentra i cerebral cortex (storhjärnans bark) att plocka fram bilder av vått papper och grappa. Här finns också spearmint som hittas i Toy tuggummi från ungdomen men allt på ett väldigt svagt, utspätt och näst intill uttryckslöst sätt. Är denna verkligen 46%? Hade inte gissat på mer än 40%.
Avslut
Rök och mint fortsätter in i finishen tillsammans med svartpeppar. Avslutet är relativt långt trots allt men domineras av torvrök och den spretar ganska rejält.
Beskrivning / Sammanfattning
Faktum är att doften är riktigt tilltalande. Det finns en balans i doften mellan torvrök, sötma och fräschör som är lite fascinerande trots allt. Den känns dock inte som 46% eller ens 43%. Kanske om man buteljerat vid 50% att kraftfullheten kommit fram men jag tror att den då blivit ännu spritigare. Nä, några år till på faten till att börja med. Kilchoman brukar kunna släppa bra whisky vid unga år men vid sidan av doften kändes det inte riktigt klart här.

Parallellt med denna testade jag Kilchoman Loch Gorm 2014 års släpp vilken kändes betydligt kraftfullare. Alkoholhalten är den samma så varför vet jag inte. Eventuellt kan kryddigheten från sherryfaten i Loch Gorm vara del i den upplevelsen men jag brukar ju föredra Kilchoman på bourbonfat!?

Den kan som sagt fortfarande köpas för 180-220 € i olika webbutiker vilket är skrämmande högt och absolut inte prisvärt om man frågar mig. Hittar ni denna whisky till 30-40€ så kan ni absolut slå till men annars är standardutgåvan Machir Bay betydligt bättre.

(Poängintervall 78-81)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se