Aberlour A'Bunadh BATCH 47 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/3f/2d/b5/image-17-1419610797.jpg
 
85 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Aberlour
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry Butt
ABV (%)
60.7
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
455

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
85
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Speyside destilleriet Aberlour har med sin omåttligt populära och knubbiga utgåva A'Bunadh, verkligen fått till en klassiker. Vi pratar om ett så kallat "sherrymonster", vilket innebär att whiskyn uteslutande lagrats på fd sherryfat - i detta fall sherry butts på cirka 500 liter och tappats på fatstyrka. I denna batch ligger alkoholhalten på respektingivande 60.7%.

Aberlour A'Bunadh är en sk. NAS utgåva (No Age Statement) vilket på svenska betyder att whiskyn inte är åldersangiven. NAS utgåvor blir allt vanligare vilket många entusiaster inte tycker om, då risken finns att att för mycket ung whisky används vilket kan ge ett blaskigt och skarpt intryck. Det måste dock tilläggas att det finns utmärkta NAS utgåvor, men då blandar man ofta ung whisky med äldre vilket ger en fin fyllighet och komplexitet.
Doft
Det första jag känner är alkoholångorna, 60,7 % är starkt och jag häller genast i ett par droppar vatten och väntar 30 minuter på att dofter skall sätta sig och whiskyn lugna ner sig. Det behövs dock en andra vattning till denna kraftkarl och efter den och ytterligare en stunds väntan mjuknar doftpaletten. Jag möts av söt sherry, mörk choklad och en trevlig doft av apelsin och eller apelsinskal. Vidare känner jag drag av kokos, russin och kryddor.
Smak
Sherry och fina kryddor med en intressant pepprighet som sätter sig på läpparna inleder smakresan. Även russin, torkade frukter, ingefära och någon form av kaffesmak ingår. Det är sannerligen kraft i detta sherrymonster, vilket imponerar.
Avslut
Eftersmaken är russinfruktig men ändå litet torr, där sherry och kryddor - men framför allt pepprigheten stannar kvar ganska länge på sidorna av tungan. Intressant!
Beskrivning / Sammanfattning
Min whiskysida på facebook; PN's Whisky - smaknoter, nyheter och annat kul från whiskyns underbara värld.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se