Kilchoman Loch Gorm 2nd Edition

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/f9/42/70/loch-gorm-67-1403851974.jpg
 
81 (1)
0
Skriv en tastenote
Kilchoman_Loch_Gorm_2nd_Edition.jpg

Whisky

Distilleri
Kilchoman
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2009
Buteljerad
2014
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Fresh Oloroso Sherry Butts
ABV (%)
46
Antal flaskor
17000
Lagrade år
05

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
81
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
81
Näsa 
 
22
Smak 
 
20
Avslut 
 
20
Balans 
 
19

Whisky

Tastenote titel
Kilchoman på sherryfat - en bra produkt på rätt väg!

Detta är andra släppet med namnet Loch Gorm (men tredje släppet på sherryfat med undantag av single cask släpp) vilket är namngett efter den största sjön på Islay och ligger i närheten av destilleriet. Den lär vara fantastisk att fiska öring i men det har jag aldrig provat. Loch Gorm ligger ganska nära Atlantkusten med Machir Bay i söder och Saligo Bay i väst. Ringer det klockor? Yes, riktigt! Det är också Kilchoman släpp.

Doft
Torvrök så klart men kryddigheten från sherryfaten finns med. Lite toffee, läder och mint också. svårt att separera upp kryddorna men efter några minuters letande tror jag mig hitta kryddpeppar och muskot bakom torvröken som kraftfullt döljer mycket annat i doften.
Smak
Den anländer kraftfullt på tungan med torvrök, kryddor och kornsprit. Ja den känns ung och den är ung, inget fel i det. Den har Kilchoman eldigheten med sig. Man känner att detta är ett pågående arbete som samplas och den är på rätt väg. Under tiden den utvecklas i gommen kommer toner av snabbkaffe fram, lite havssalt och lite gummibåt. Lite bränt gummi, lite mezcalnoter finns här, ni vet den unga mexikanska spriten där agave (eller maguey mer specifikt) får mogna på brända stenar i lerugnar innan destillation. Det ger en viss rågummikaraktär som påminner om det som hittas långt bak i denna Kilchoman.
Avslut
Rökigheten fortsätter långt in i avslutet, både torvrök och lite bränt trä. Kryddigheten är tydlig i början med kryddpeppar, muskot och ektoner men avtar ganska snabbt när kornspriten återigen blir tydligare med mer vått papper.
Beskrivning / Sammanfattning
Denna whisky har legat fem år på Olorosofat. Den är på väg utan tvekan men är inte riktigt där än. Den kommer inte heller upp i de kvaliteter man kan känna i vissa single cask släpp från Kilchoman på sherryfat. Det är nog inte heller konstigt eftersom man sannolikt väljer väldigt bra fat som single cask släpp.

Finns i skrivande stund en batch 3 av Loch Gorm från 2015 kvar på systembolaget (nr 20281) för 798 kronor. Ja det får kanske bli en sådan. Intressant att följa utvecklingen. Kvaliteten är visserligen inte över genomsnittet men det är whisky med personlighet utan tvekan. En bra produkt på rätt väg!

(Poängintervall 80-83)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se