Box Pioneer Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/c9/41/4a/znqnajbmvtkeg19x7gan-46-1403461642.jpg
 
84 (3)
0
Box_pioneer.jpg

Whisky

Distilleri
Box whisky
Ursprungsland
Sverige
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon casks
ABV (%)
48.1
Antal flaskor
6500
Lagrade år
03

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Har testat denna några gånger både blint och öppet. Det är lätt att dras med i att Box är väldigt bra när man väl känner till märket och ge betyg därefter. Det finns i Sverige en viss "hype" för just Box - vilket inte heller är helt obefogat ska tilläggas. Det är en bra whisky och den kommer att blir riktigt bra med lite mer år och mognad på faten. Men att testa dem blint ger en mer rättvis bedömning.
Doft
Även om den är ganska stängd till att börja med så dyker det snart upp en härlig torvrök, en speciell karaktär på röken (nästan lite Brora över den karaktären, men mycket yngre förstås). Den öppnas upp ordentligt med vatten och rotfrukter kommer fram, lite palsternacka faktiskt men också gummi och eukalyptos (Mezcal associationer igen). Den här behöver stå med vatten i 30 minuter och vilken resa den bjuder på då.
Smak
Den anländer med viss beska och en pepprig rök långt fram på tungan (vilket antyder att det är en ganska ung whisky i min gom). Den utvecklas under tiden på tungan och snabbt blir det tydligt att pepprigheten går att relatera till både vitpeppar (stark och aromatisk) och citronpeppar (sälta och syra med ett visst bett). Här finns också saltvatten, pepparmint, lite bitter honung dvs, smaken finns där men inte honungssötman. Sötman som framträder är försiktigare mer åt råsockerhållet.
Avslut
Varm och lång men också något ung och spretig med saltvatten och lite Mezcal.
Beskrivning / Sammanfattning
Hade en blindtest för några veckor sedan på en 30 årig Brora (2nd release) och det första jag skrev i anteckningarna var "En box-liknande rök" och "visst är röken boxig?" Även om Brora skiljer sig mycket från Box, (vilket inte är konstigt med tanke på åldersskillnader) så kanske Box om 30 år inte är så långt ifrån den komplexitet som man hittar i flera decienner gamla Highland whiskies. Hade varit väldigt kul att testa en ung Brora mot en ung Box för att se men den drömmen får förbli en dröm och spekulationerna just spekulationer.

Detta är bra och gediget och har ranknings-intervallet (81-86).

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Jag hade möjligheten att prova Box whiskys råsprit på Cinderella whisky fair 2013 första gången och tyckte om det redan då. Nu provar jag deras första släpp The Pioneer för andra gången, första gången provade jag utan vatten men den här gången har jag 2 droppar vatten i.
Doft
Lite stickig i doften,pepprig ung lätt rök med lite söt/citrus doft även smör dyker upp.
Smak
Mycket god sötma, torr, mjuk, lite stickig i smaken den är även vad jag kallar för "sprittsig" det känns lite som den bubblar i munnen :) Svårt att förklara men ungefär som när man dricker vissa torra vita viner. Det är absolut inget negativt snarare tvärt om i min mun. Den lätta röken hittas även här lika så citrusen.
Avslut
Ganska kort avslut men en torrhet ligger kvar ganska länge.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag är mycket imponerad av Box Whisky dom vet verkligen vad dom håller på med :)
The Pioneer mår väldigt bra av att andas ganska länge och jag föredrar den med lite vatten i.
Så skall du dricka en Pioneer häll upp den och sen gå och ta disken/tvätten eller liknande och sen dricker du den.

Kan knappt hålla tills jag får smaka på deras nästa släpp och ännu mindre när dom kommer upp lite mer i ålder på sina whiskys.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: juni 23, 2014)
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Början på något stort
Doft
Ngt spritig, ung medicinal rök till en början men efter en del doftande kommer smörkola och vanilj fram. Känns ung men samtidigt ganska kaxig. Lite som en trotsig tonåring. Efter ett tag i glaset dyker en örtig ton upp, lite åt Salvia hållet. Efter ytterligare ett tag i glaset, citrus och mycket mera smörkola. Med vatten kommer en gräsigare doft fram och den blir lite mer mineralisk.
Smak
Medicinal rök som är något sträv i första träffen med tungan. Fatens inverkan blir väldigt tydliga här. Vaniljen och smörkolan är kvar och ger en något oljig känsla i munnen. Smakmässigt håller sig vaniljen och smörkolan fortfarande något i bakgrunden. Mot slutet träder även en asklik ton fram.
Avslut
Medellång. Det ngt strävare tonerna blir ännu mer tydliga mot slutet. Med vatten jämnar det dock ut sig ganska mycket till ett mer balanserat och lenare avslut.
Beskrivning / Sammanfattning
Detta första släpp från Box levererar och visar upp en fantastiskt hög kvalitet och det bådar verkligen bra inför framtiden. Vi ser med spänning fram emot nr. 2 i denna serie av 4 som Box ska släppa fram emot juletid 2014. Box känns iom detta som den absolut starkast lysande stjärnan på svenska whiskyhimlen.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se