Dalmore 12 Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/9e/66/ed/wisky-dalmore-12-year-b-96-1391458226.jpg
 
83 (1)
0
dalmore_12.jpg

Whisky

Distilleri
Dalmore
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
metusalem Sherry cask finish
ABV (%)
40
Lagrade år
12

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
83
 
Poäng 
 
83
Näsa 
 
20
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Dalmore! Destilleriet som kallats whiskyvärldens Rolls Royce och som har sålt en stor del av världens dyraste buteljeringar - vad sägs om deras Trinitas för ca 100 000.. Pund!

Denna gång dyker vi ner i en av deras mer humant prissatta produkter, nämligen tolvåringen. Den har lagrats först på ex-bourbonfat i nio lugna år, sedan fördelas hälften av whiskyn till att vila resten av sin tid i 30 åriga matusalemsherryfat och den andra halvan till att fortsätta sin resa i ex-bourbonfaten.
Doft
Det märks att det är en blandning av ex-bourbon och sherry i mixen. Vinegum, en riktigt grov cigarr, apelsiner.. Även en pust av curry sveper förbi näsan..! Det finns mycket bra i detta, utan tvekan. Men tyvärr så upplever jag mindre trevliga dofter i mixen – typ en mossig, blöt och gammal trästubbe, även någon form av lösningsmedel.
Smak
En munkänsla som både känns ganska smakrik, men märkbart nedvattnad avslöjar en stor slev med seg, mörk sirap och en ganska så träig och aningen jordig cigarr. Avslagen coca-cola. Kanelstång.
Avslut
En längre eftersmak än väntat bjuder på aska, övermogen frukt och vått trä. Ju mer man funderar så ploppar andra saker fram, som oxiderat rödvin, päronglass och anis.
Beskrivning / Sammanfattning
Dalmore lyckas alltid överraska mig på gott och ont. Denna är ingen avvikelse. Den får mig hela tiden att tänka ”åhh, denna är ju helt toppen men vänta lite nu.. vad var det som kom fram?” och som jag har nämnt förr så tycker jag att det finns helt fantastiska buteljeringar från detta destilleri, samtidigt som andra släpp får en att tänka: ”vad hände där?”.

Kort sagt om denna, så är det en bra whisky som kan ge en glimt av vad Dalmore kan bjuda på, men att det definitivt finns bättre sorter att testa i deras standardutbud.

Finns i systembolagets beställningssortiment
artnr. 87510
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se