Benriach 17 Solstice Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/fd/92/96/benriach-17-year-old-solstice-2nd-edition-whisky-15-1388432422.jpg
 
89 (2)
0
benriach_17_solstice_2nd_edition.jpg

Whisky

Distilleri
Benriach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
  • Port
ABV (%)
50
Lagrade år
17
Övrigt om flaskan
Triple distilled

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
89
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
BenRiach och portvinsfat är ju en fantastisk kombination. Man kan väl också anta att mycket av karaktären i denna whisky kommer från just fatlagringen då den är destillerad tre gånger och därmed lättare och renare destillat. Har endast testat en trippel destillerad BenRiach tidigare (Horizons) och de dubbeldestillerade är i min mening ännu bättre.

Testade denna whisky blint med några vänner på Grand Hotel i Lund.
Doft
Vinös doft i kombination med torvrök, vanilj och saltlakrits. Här finns också lite mörk bitter choklad och mint, ja faktiskt After Eight choklad. Men den absolut tydligaste karaktären, som när man hittat den gör att det är svårt att fokusera på annat är plåster. Våta tygplåster.
Smak
Smaken anländer med stor kraft på tungan, ledd av torvrök. När de stora rökridåerna lagt sig en aning känner man av syrlig frukt på sidorna av tungan, omogna plommon och röda vinbär men också lakritspulver och sötningsmedel. Allt är fortfarande väldigt integrerat i röken på ett väldigt elegant sätt.
Avslut
Avslutet är långt och ihållande och framförallt är det torvröken som bär det men även här kommer plåster tillbaka och toner av lakrits. Inte mycket av portvinsfatet är kvar i avslutet jämfört med doft och smak.
Beskrivning / Sammanfattning
Har tidigare zippat på en flaska med 18-årig BenRiach på portvinsfat, då en Single Cask (#3696) från Whisky Twente 2014 som faktiskt skiljde sig ganska mycket från denna. Därför hamnade min gissning när det gäller Solstice på något helt annat, gissade först på Kilchoman Port Cask och sedan senaste Longrow Red på portfat. Det diskuterades huruvida det var islay peat eller inte och i min mening tycker jag att detta mycket väl skulle kunna vara en islay whisky. Sitter inte inne med 100% information men visst är det väl så att mycket av den torvrökta malten kommer från Port Ellen maltings oavsett om det är en Ö-whisky eller ej. Nog om det, fantastiskt bra dram är det i alla fall och kommer man över en flaska till ett bra pris så har man mycket glädje framför sig det kan jag lova.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
90
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Benriach Solstice 17 är den andra utgåvan som fått ligga 2 år extra än sin 15 år yngre broder.
Denna utgåva är alltså en finish där den under en viss tid har fått slutlagrats på ett Portvins fat.
Hur länge den har fått gottat till sig i detta fat vet jag inte, men vi skall snart bli varse om det var tillräckligt=)
Doft
Det första som slår en än en stor, bränd lägerelds rökighet som är inbäddad i en söt fruktkompott med styltiga jordgubbar och övermogna krusbär. Här finns även hallon och kommer direkt tänka på PIM PIM Hallonbåtar.
Vi hittar även hasselnöts cream och efter lite tid i glaset utvecklas kryddigare ek ton i sitt jordiga format.
Stor komplex doft där port fatet har intrigerats bra tillsammans med den hårt rökta malten. Riktigt snyggt.
Smak
Även här möts vi av en stor komplex smak med fortsatt tydlig rök karaktär i samma tema som i doft.
Fin sötma av vinbär och jordgubbar tillsammans med russin. Lätt torr med kryddiga ek toner bryter upp och adderar en fin dimension. Allt hålls ihop på ett mycket bra sätt.
Avslut
Lång, rund och fyllig eftersmak med fortsatt sötma av jordgubbe och jordig rökighet.
Även en känsla av krämig nötighet tillsammans med lätta kryddiga inslag återfinns.
Beskrivning / Sammanfattning
Detta är ett mycket bra exempel på lyckad finish komposition. Allt känns välkomponerat och allt har gift ihop sig på ett mycket bra sätt. Det som är lyckosamt i detta fall, är denna fortfarande är lätt att få tag på och till ett billigt pris om man är omkring sig…tur man har en flaska på hyllan.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se