Recensionens detaljer

(Updated: juni 17, 2014)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Octomore 06.2 är det senaste tillskott från Bruichladdich hög oktania rök whiskys.
Serien är framtagen för att vara de rökigaste i världen och unga till ålder (finns dock en 10 åring) samt att de har fått en finish (slutlagring) på olika vin fat. Octomore 06.2 är 5 år, slutlagrad på ett Limousin fat som tidigare innehållit de kända Eaux de vie från Acquitiaine.
Denna utgåva är ”Limiterad” (tja…18 000 flaskor känns sådär limiterat om ni frågar mig) och exklusivt för Tax Free marknaden. Fenol halten (rök) är satt till hiskliga 167 PPM (parts per million) Som en jämförelse kan vi ta Laphroaig 10 som har en fenol halt på ca 35 PPM. Dock skall man beakta att detta inte är rökhalten i själva destillatet, utan i malten och med detta sagt vill jag poängtera att den definitivt inte upplevs som nästa 5 gånger rökigare än Laphroaig 10
Doft
Här hade det passat bra med bilden på Batman när han lappar till Robin, för det är precis vad som händer.
Inledningsvis en riktig käftsmäll av medicinal rök och sälta. Det medicinala tonas ner med tiden och det växer fram en snygg sötma tillsammans med malt och lätta gummi toner. Här kommer även fruktiga toner av blodapelsin och lime fram tillsammans med en stänk vanilj. Sedan kickar en våg av peppriga toner in som sedermera övergår i jordig aska och torkat hö.
Det riktigt pulserar om denna doft om vart annat och om man låter den vädras länge får vi mer av de fruktiga intressanta inslagen. Stor komplex doft som bör närmas med en viss försiktighet….
Smak
Fyllig och oljig munkänsla med en till början fortsatt medicinal presentation.
Övergår mer i de söta inslagen med vanilj, söt rök och lätt bitter grape frukt.
Med tanke på den höga alkoholhalten känns detta inte alls påträngande och det har vi den oljiga och söta texturen att tacka för.
Avslut
Lång eftersmak……jag menar låååång eftersmak med fortsatt grape frukt och apelsin tillsammans med svag gummi och aska. Röken hoppar upp ett par snäpp jämförelse med smak och här får vi även lite torra och sträva trä toner.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag har provat några stycken Octomore och hittills har jag tyckt att 02.1 utgåvan har varit bäst och detta står jag fast vid då jag tyckte den var något mer sammansatt i sin totala presentation.
Denna helt klart för den som gillar stora kraftiga uttryck som gärna pulserar fram. Det är inte en helt enkel whisky och den behöver verkligen sin tid i glaset för att den skall blomma ut ordentligt.
Med vatten blir den något mindre rök dominant och mer söt och jordig i smaken, men även något mer bitter i eftersmaken.
För egen del en spännande whisky att fått prova vid några tillfällen, men inte spännande nog att jag skulle uppskatta en hel flaska.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se