Recensionens detaljer

(Updated: mars 21, 2014)
Poäng 
 
93
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Balvenie TUN 1401 Batch åtta är en blandning av 9st Amerikanska Bourbon fat tillsammans med 3st Europeiska Sherry fat. De sträcker sig från 70, 80 och 90-talet. Detta är alltså en blandning av speciellt utvalda fat som sedan läggs på ett fat för att "gifta" ihop sig i ca: 3 månaders tid. Namnet på fatet är 1401 vilket avser namnet på serien.
Doft
En rund och fyllig doft med en härligt ”fräsch” sherry presentation.
Det finns även en jordig underton som är klädsam ihop med de väl mogna körsbären.
Vi hittar solvarm mogen banan, torkad aprikos och karamell och en stor skopa honung och vanilj. Och på klassisk sherry manér, fäktar även kanel och läder om din uppmärksamhet. Det som gör det ännu mer intressant, är det faktum att även bourbon faten i blandningen får vara med i ensemblen och detta gör det riktigt snyggt.
Otroligt komplex och balanserad näsa med många fina lager.
Smak
Börjar som doften med sin runda, fylliga sherry kompott. Vaniljen och de torkade frukt inslagen återkommer och efter en liten stund kickar den kryddiga (ingefära) ek karaktären in och blandar upp sötman tillsammans med choklad.
Även de nötiga inslagen av mandelmassa består i den fylliga, oljiga munkänslan.
Avslut
Lång eftersmak fortsatt fruktighet om än något mindre dominant. Även de nötiga inslagen är med och på slutet övergår den i en strävare ek ton tillsammans med en bränd sockerpuff. Det är även här jag blir påmind om de jordiga inslagen jag fick i doften.
Beskrivning / Sammanfattning
Med denna utgåva bevisar Master Blender David Stewart verkligen vilken otrolig kunskap och känsla han byggt upp under sina 50 år i branschen. Det är mycket bra komponerat och här har alla delar verkligen gift ihop sig på ett mycket bra sätt.
Detta är den andra TUN jag provat och om denna är bättre än Batch 5 låter jag vara osagt då de är bra båda två, mer att de är annorlunda från varandra. Jag ber helt enkelt att få återkomma i ämnet.
I vilket fall som helst är det tack och bock för att denna hamnade på flaska.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Bengtsson Skrivet av Bengtsson
mars 21, 2014
Jag har alltid velat prova den här, jag gillar sherry monster. Nu efter Rolle: s granskning är jag super angelägen!
Som svar på tidigare kommentar

Rolle Skrivet av Rolle
mars 23, 2014
Skulle kanske inte säga sherry "monster" som ala Aberlour a'bunadh, Yamazaki Sherry Cask och Glendronach 18 Allardice. Men sherry finns det, inget om den saken. Bara det att ist för överrepresenterad sherry, är den grymt snyggt integrerad i den andel bourbon influenser som faten tillfört. En stor skopa finess bakom denna utgåva helt enkelt.
2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se