Recensionens detaljer

 
Bunnahabhain 12
Whisky
(Updated: november 16, 2016)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Bunnahabhin (nedan kallad Bunna) 12 yo är deras instegs whisky i sin core range där även 18 och 25yo ingår.
Bunna är det destilleriet som skiljer sig från övriga på Islay och det är att de primärt använder sig av orökt malt. Men under en kort tid på året kör de rökt malt i sin produktion och det är släpp som t.ex Ceòbanach ett resultat av.

Som skrivits tidigare (se nedan skrivna notes) använder de sig primärt av ex-bourbon och ex-sherry fat i sina utgåvor och inte heller kyl filtrerade eller färgade.

Tidigare utgåvor av 12 yo har varit på 40% & 43% AVB men de har nu valt att släppa den på 46,3% som man kan säga har blivit deras "core" strenght.

Jag har provat denna vid flertalet tillfällen under många år men aldrig riktigt satt mig ner för att recensera den och tyckte att det var dax att skida till verket.
Doft
Vi möts här av en rund och finstämd sötma besående av jordgubbar i kräm format, vanilj kola, honung, sultan russin, torkade plommon
och fikon och därmed är jul temat ett faktum. Men innan det blir för ”juligt” och ”tråkigt” adderas en frisk skvätt av apelsin och anis. En svag torr ton av läder ihop med klassisk kakao i denna formel anländer och tillsammans bryter de upp sötman på ett behövligt och fint sätt. Även svaga stick av mintchoklad och ek toner bidrar till en bredare och djupare doft. Balanserat och rund doft.
Smak
Som doften varsko anländer den rund och söt i munhålan med honung, plommon, torkad persika och fikon. Här hoppar de friska frukterna av apelsin upp några snäpp och den blir
mer grape betonad och syrlig vilket stramar upp munhålan på ett skönt sätt. Mer kryddig i peppar (svart) och i bakgrunden en bränd ton av socker. Tycker även att en viss maltighet träder fram i smaken.
Avslut
Medellång till lång eftersmak med fyllig kropp. Torkade frukter, fortsatt syrlighet i grape/apelsin, honung, och kakao. Här ökare de brända tonerna något vilket lämnar en lätt gräddig känsla av honung, kola, apelsin och bränt socker.
Beskrivning / Sammanfattning
En av de bättre standard whisky vi har och definitivt något man bör ha hemma oavsett nivå.
Balanserad och bra komponerad från början till slut.
Ger dig en genuin upplevelse och till ett mycket bra pris och den bevisar verkligen vilken potential detta destilleri har. 449:- på Systembolaget med art nr: 10059 men finns på de flesta bolags hyllor.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se