Recensionens detaljer

Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Dags att titta närmare på ett släpp från oberoende buteljerarna Gordon & Company och deras serie "The Pearls of Scotland". Ardmore ligger ca 30 minuters bilväg från Aberdeen och tillhör dom riktigt stora destillerierna, man kokar runt 5 miljoner liter varje år. Det som är lite speciellt med Ardmore är att den är rökig, vilket inte är vanligt i denna del av Skottland.

Ardmore 1988 25 Years old, är en Single Cask utgåva som gav 300 flaskor. Jag har inte lyckats få reda på om det rör sig om ett fd bourbon eller sherryfat - men då jag vet att Ardmore allt som oftast lagrar på bourbonfat, antar jag att det är ett sådant som malten har fått gotta till sig i. Whiskyn är inte kylfiltrerad eller färgad och har tappats på fatstyrka, 45% i detta fall.
Doft
Syrliga dofter av grönt äpple och citrus inleder. Vanilj, peppar och honung finns där med, tillsammans med ett inslag av läder. Överlag en angenäm känsla av tuttifrutti över doftpaletten som tilltalar mig. En halvtimme i glaset och en droppe vatten får dofter att både mjukna och öppna upp sig. Var dock försiktig med vattning, då flera droppar förstör istället för att tillföra.
Smak
En trevlig pepprighet visar sig direkt tillsammans med diverse ljusa frukter, malt, ekkryddor och en liten rökslinga. Whiskyn ger ett litet smörigt intryck med viss blommighet. Jag hittar även en intressant mineralisk ton, vanilj och god ljunghonung.
Avslut
Ett medellångt och pepprigt avslut, där malt, uttorkande ek och rök till viss del dominerar. Frukt, vanilj och ljunghonung finns där med väl integrerade.
Beskrivning / Sammanfattning
Gordon & Company har buteljerat ett intressant fat från Ardmore som är både välgjort, välsmakande och litet lätt sommarfräsch i stilen. Jag kan tänka mig att denna singelmalt funkar utmärkt på altanen en varm sommarkväll i goda vänners lag. Fin harmoni i dofter och smaker, får mig att nicka gillande. Detta var faktiskt mitt första möte med både Ardmore och serien The Pearls of Scotland, och jag hoppas kunna testa fler framöver.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

1 Resultat - Visar 1 - 1  
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Putte Skrivet av Putte
mars 14, 2016
Härlig tastenote Stefan. jag gillar verkligen denna typen av whisky när man vill ha något som funkar i många lägen på grund av sin lättsamhet. Som du skriver "på altanen en varm sommarkväll" är verkligen spot on :-)
1 Resultat - Visar 1 - 1  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se