Recensionens detaljer

 
Arran 18
Arran 18 Het!
Whisky
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Arran är ju ett ganska ungt destilleri (etablerades 1995) och firade för några månader sedan släppet av deras första officiella 18-åring (icke single-cask).
Doft
En tjock och fyllig doft når näsan som har en mycket maltig bas som sträcker sig åt det sötare godishållet. Mer specifikt så tänker jag på vaniljfudge tillsammans med diverse bakelser som mördegskakor, bondkakor och citronpaj.. Mycket trevligt!
Smak
I första anblick så verkar den lite utspädd i jämförelse mot den generösa näsan.. Aningen örtigare men fortfarande frisk. Citronpajen har ett kraftigt övertag här, samtidigt som den, efter ett tag, släpper fram en härligt len och diskret ekighet. Många typiska refill-bourbonfatsmaker tänkte jag innan jag läste på om detta släpp, men tji fick jag där! Hmm.. Kanske bestod majoriteten av sherryfaten av amerikansk ek då..?
Avslut
Intressant eftersmak. Lite espressoaktig ton tillsammans med chili och sötlakrits. Härligt julig knäck finns också med tillsammans med mördegskakorna från doften. Till och med någon minut efter man har svalt så ligger en god, oljig hinna kvar i munnen och alla de maltiga tonerna kommer tillbaka, dock inte som söta kondisbakelser utan mer som t.ex digestivekex och osötat bröd.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag bara testat en annan Arran förr och då var det en single cask. Då blev jag riktigt imponerad av dess sköra men ack så finessrika komplexitet. Ett standardsläpp förstår jag är självklart mycket svårare att få till och om man tar med detta i beräkningarna så är deras nya 18-åring vad jag hade förväntat mig till en viss del - högkvalitativ sprit och (förmodligen) relativt bra fat, men kanske aningen okomplex och mindre fyllig i smaken än vad doften lovar. Men det är absolut en bra whisky! Ett något sent grattis till Arran på.. "vi-släpper-en-18-åring"-dagen :)
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Magnus Hillman Skrivet av Magnus Hillman
augusti 18, 2015
Intressant och bra notes Benny. Har inte testat 18-årignen än men det måste ske inom kort. Är ju ett stort Arran-fan!
Som svar på tidigare kommentar

WhiskyBenke Skrivet av WhiskyBenke
augusti 18, 2015
Stort tack Magnus! Jättekul o se dina fantastiska notes på denna sidan med, längtade faktiskt lite :) Ja, självklart måste du testa den i så fall! Har som sagt inte testat allt för mycket från Arran, men vad de hade gemensamt var att deras destillat verkar vara riktigt välkokt! :)
2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se