Recensionens detaljer

Poäng 
 
92
Näsa 
 
24
Smak 
 
24
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Otroligt bra från en svunnen tid.

Brora är ingenting som jag dricker varje dag precis. Men det känns definitivt när man har något exceptionellt i glaset. Och visst blir man påverkad av att veta vad det är man har i glaset, den ökar 10 poäng direkt. Men, i detta fallet hade jag glädjen att testa den blind och den hamnade väldigt högt i vilket fall, bland de 10 bästa jag någonsin druckit faktiskt.
Doft
Komplex doft, massvis med inslag från olika håll. Torvrök, lite fukt, det doftar gammal källare häri, stenkällare, här finns också kryddblandning med odefinierat innehåll, organsikt lösningsmedel, lite möbelpolish som jag minns det från tiden som barn. Här finns också ny plast, jord och lakrits. Den är aromatisk och vaxig, snarare stearinljus än bivax. Detta är magiskt.
Smak
Den anländer på tungan med sälta, här är det bordssalt långt fram på tungspetsen som gäller men också citron och muskot. Under tiden den utvecklas i gommen hittar jag citronskal, med det vita lite beska på, det finns också en bitter torvrök vilket är ovanligt tycker jag. Ofta är ju röken antingen söt eller lite syrlig. Här är grapefrukt och mörk choklad.
Avslut
Avslutet är långt med ganska mjuk torvrök fortfarande åt det lite beska hållet (som en rökig porter), svartpeppar, lime juice och grapefrukt med lite sötningsmedel på.
Beskrivning / Sammanfattning
Det låter kanske inte så lättillgänglig smakmässigt, och gissa vad.... det är den inte heller. Den utmanar men för er som har upplevt mycket whisky och inte minst på senare tid får en helt ny upplevelse och den belönar er. Jag garanterar att om ni någonsin får chansen till en zip eller ett glas av en sådan här whisky så hänger den med er resten av livet.

Det första som slog mig i blindtestet var att röken kändes lite Box-lik. Men detta kan inte vara en box, den känns mycket äldre. Jag kan tänka mig att om man vill uppleva hur ung Brora betedde sig på 1970-talet så kan Box vara en skaplig kandidat till detta. Har också antecknat i boken att "om Craigellachie hade gjort rökig whisky måste den ha smakat så här".

Kan inte svara på om den är prisvärd, jag skulle aldrig själv köpa en whisky i 10000 kr klassen. För mig kan ingen whisky vara värd en fjärdedels månadslön, en weekend i Rom eller Paris med hustrun. Men detta är en helt unik upplevelse och den ger minne för livet, precis som en weekendresa. Att få testa den blint,...Wow! Jag tackar, bugar och applåderar min whiskybroder Håkan Staaf som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Hoppas ni också får möjligheten till något liknande.

(Poängintervall 88-93)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se