Recensionens detaljer

Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Det har blivit dags att ta sig an ännu en buteljering från fina oberoende Glasgow buteljeraren Meadowside Blending Company och deras single malt serie The Maltman. Denna gång är det med extra stor respekt jag närmar mig. Jag menar. Hur ofta är det numera som man får chansen att prova på en 30 årig whisky, med tanke på dom skenande priserna?!

Det fd bourbonfatet man valde att buteljera vid 46% alkoholstyrka kommer från Highland destilleriet Glenturret. Det gav 242 flaskor och är inte kylfiltrerat eller färgat.
Doft
Doftresan inleds med söta dofter av päron, banan, russin, honung, rom, ek och ett annat träslag som påminner mig om sandelträ. Överraskande och intressant!
Smak
Torra och tydliga ektoner efter 30 år på tunna, men inte för tydliga. Smakpaletten är både kraftfull och mjuk på samma gång med inslag av svartpeppar, chili och andra kryddor. Jag känner även vanilj, marsipan, fruktighet, pomerans, mörk choklad, lakrits och creme brulée. En komplex och fint balanserad whisky som inte alls är så söt som dofterna antyder.
Avslut
Ett eldigt och varmt avslut med peppar, chili, ektoner, honung, sandelträ, fruktighet och lakrits. Avslutet är långt där peppar och chili ligger kvar extra länge på tungan.
Beskrivning / Sammanfattning
Det här är en riktigt intressant single malt! Den är komplex och vackert balanserad med den för mig ovanliga doften av sandelträ som får mig att nicka gillande. Även smaken av pomerans är ovanlig och får två styva tummar upp. En whisky som är både mjuk och kraftfull på samma gång. Avslutningsvis en varning. Jag brukar i nio fall av tio ha i en eller ett par droppar vatten i mina whiskies, men inte i denna. Jag provade och både dofter, men framförallt smakerna faller ihop som ett korthus. Drick den ovattnad.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

3 Resultat - Visar 1 - 3  
 
Ordna 
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Putte Skrivet av Putte
april 06, 2015
Bra tastenote Stefan.

Detta låter onekligen intressant. Jag har testat mkt få Glenturret och denna låter som något man borde ge sig på.
Får ta och hålla ögonen på dessa när vi drar till Limburg om ett par veckor :-)
Som svar på tidigare kommentar

Stefan PN Skrivet av Stefan PN
april 07, 2015
Tack så mycket Putte!
Ja det var första gången jag provade Glenturret och den gav mersmak. Meadowside Blending Company verkar vara duktiga på att hitta bra fat i sin The Maltman serie. Detta är den andra jag provar och jag har en 11-årig Bunnahabhain kvar att testa.
Som svar på tidigare kommentar

Putte Skrivet av Putte
april 07, 2015
Ser fram emot dina noter på Bunnan! Jag är ett stort fan av Bunna och beställde bland annat den nya Wheskykörka som Svenska Eldvatten släppteden och en annan från Wemyss malts som heter Kirch Gateau den 1 april.
3 Resultat - Visar 1 - 3  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se