Talisker Neist Point Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/4d/58/f9/talisker-neist-point-whisky-41-1472499594.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Talisker
Ursprungsland
Skottland
Region
Islands
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
45.8
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
(Updated: augusti 31, 2016)
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Ett relativt nytt släpp som är avsedd till travel retail-marknaden och har fått sitt namn från en närliggande fyr som ligger på Isle Of Skyes västra sida. Enligt Diageo själva så ska faten vara "speciellt utvalda" och innehålla bland de "lenaste" i deras lager, vad det nu kan betyda..!
Doft
Det första jag lägger märke till är att torvens stil lutar mer åt vitpeppar, jämfört med den snällare och sötare jordigheten som man så ofta stöter på hos Talisker.. Det påminner mig mer om rökprofilen i en yngre Caol Ila. Det finns också några dofter som antyder på lite ungsprit (new make och en lite estrig karaktär, typ bananlikör och weissbier). Utöver det finner jag vaniljbullar med smör och koncentrerad äppeljuice.
Smak
Den udda vitpepparröken hänger med från doften, dock mycket mer askigare tillsammans med den fina, sötsalta tångsmaken som jag hittar i nästan alla släpp från detta destilleri. Äppelmos. Smakar inte alls så ungt som näsan antydde på. Kanske beror det på att det är en väldigt len munkänsla och en ganska samlad smak som inte spretar.
Avslut
Askan tar över här, nästan så att man kan känna gryn på tungan! Äppelmoset beskar till sig och påminner mer om ingefära. I övrigt en relativt kort eftersmak.
Beskrivning / Sammanfattning
Kan denna vara en av de rökigare släpp de har haft, mån tro? Hamnar nånstans mellan den riktigt lena 175th anniversary och trotjänaren 18 y.o fast med en rökig twist. Balansen mellan rök och flyktigare, fruktigare smaker är fortfarande på ett sätt som jag gillar. Kan tycka att det märks att det är en blandning av gamla och unga fat - och jag vill tycka att det dessutom är på ett lyckat sätt!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se