Ailsa bay Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b9/0b/5b/tumblr-inline-o1odq8hGIL1r854x3-400-13-1454660334.png
 
87 (1)
0
Ailsa-bay

Whisky

Distilleri
Ailsa Bay
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
ABV (%)
48.9
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87

Whisky

Tastenote titel
Första släppet från den nya distilleri jätten Ailsa bay ägt av William Grant & sons. Distilleriet byggdes under 2007 och startade koka sprit under 2008. Det var länge en fråga om det överhuvudtaget skulle komma någon single malt från distilleriet i eget namn.

Distilleriet har till främsta uppgift att producera en ganska lätt Balvenie lik malt som ska fylla malt behovet i framför allt husblenden Grants. I huvudsak så distillerar man orökig Maltwhisky men även en del rökig malt går igenom systemet och det är just en rökig sak man alltså väljer att släppa som sitt första släpp.

Faten som använts i lagringen är ganska små och kommer från det lilla Amerikanska Bourbon/rye distilleriet Hudson (Tuthhilltown spirits) som också det ägs av William Grant & sons.
Beskrivning / Sammanfattning
Det här är ingen duvunge alls utan här presenterar man ett väl friserat och genomtänkt släpp med en rökig profil. Vågat till tusen eller väldigt genomtänkt ja det är väl den stora frågan. Kanske är det i huvudsak rökigt vi kommer att få se från detta distilleri framöver!?

Doft:Initialt lime, vanilj, grape och en söt lägereldsrök som täffar nosen direkt. En svag ton av bacon passerar och det känns nästan lite konstruerat. Kanske inte så konstigt med tanke på att man velat skapa en ny rökprofil.

Smak: Det är ganska pang på med söt torvrök, peppar samt en nästan lite blommig smak, är det fläderblom!?? Vaniljen är påtaglig och det finns en hel del lager här som sakta mynnar ut i gommen. Svårt att sätta ord på det faktiskt. Pepparn ångar på ännu mer mot slutet och jag vet inte riktigt hur jag ska landa. Intressant är det iaf och man kan bara konstatera att detta överraskar mig på bästa tänkbara sätt och jag ser verkligen fram emot mer från detta distilleri

Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se