Dalmore A Rare Find 1996 51.8% Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/74/35/bc/dalmore-18-year-old-1996-cask-2097-a-rare-find-gleann-mor-whisky-99-1445958281.jpg
 
87 (1)
0

Whisky

Distilleri
Dalmore
Oberoende buteljerare
Gleann Mór
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1996-01
Buteljerad
2014-03
Fatnummer
2097
ABV (%)
51.8
Antal flaskor
297
Lagrade år
18

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Då var det dags att testa ett släpp från en relativt ny oberoende buteljerare från Skottland som går under namnet Gleann Mór. De har bland annat släppt en tioåring från ingen mindre än Lagavulin som var mycket uppskattad. Vi får se hur denna står sig!
Doft
Ohh.. Detta var spännande! Att döma från färgen och doften så känns detta som en ren ex-bourbonlagring, något som jag aldrig veterligen har testat av Dalmore. Det börjar med klassiska bourbontoner av marsánsås, banan och en lätt syrlig träighet, men den härligt fruktiga destillerikaraktären tränger sig genom fattonerna, dock i en modifierad variant av vad jag är van vid. Här bjuds det på en sötsyrlig blandning av krusbär och vindruvor.. Sedan efter en stunds doftande finner jag även en och en annan signaturdoft, nämligen tobaken tillsammans med mörka skogsbär som jag så många gånger finner från detta destilleri. Denna gång dock inte alls lika mustig, tung och fruktig, utan lättare och lite återhållen.
Smak
Mm.. Supermustig konsistens och härligt fyllig smak i allmänhet. Det är mycket ekigt (kanske en snudd på för mycket?) och samtidigt sött.. Sött som en typisk ex-bourbonlagring med marsánsåsen, bananen och en del citrus.. Det är verkligen så påtagligt att jag inte känner någon destillerikaraktär alls här, dock så är det inte helt negativt, utan klassen håller sig hög, trots det.
Avslut
Sekunder efter man svalt så blommar det upp i mun! Handbromsen till fattonerna dras åt hårt och lämnar bara kvar skumbananer, samtidigt som tobaken från doften kommer tillbaka. Och hejsan, där ploppade även de mycket saknade apelsinerna fram som jag alltid brukar förvänta mig från detta destillat. Här kommer Dalmore tillbaka!
Beskrivning / Sammanfattning
Detta var utan tvekan en av de mest spännande Dalmores jag provat. Även om den tappade sin identitet och förvandlades till ett fatmonster i smaken (men gjorde en comeback i eftersmaken på ett elegant och oväntat sätt), så höll den hög klass. Vanligtvis så föredrar jag sherrylagrat när detta destilleri nämns, men detta går definitivt hem också.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se