Tomatin 1999 Bourbon Cask Edition Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/d0/a6/e0/Tomatin-14yo-1999-Norway-Tomatin-Trilogy-26-1438665376.jpg
 
89 (1)
0

Whisky

Distilleri
Tomatin
Varumärke/Serie
Norway Tomatin Trilogy
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1999-11-01
Buteljerad
2014-10-22
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon Cask
Fatnummer
34150
ABV (%)
55.2
Antal flaskor
252
Lagrade år
14
Övrigt om flaskan
Exclusive for Norway

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
(Updated: augusti 05, 2015)
Poäng 
 
89
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Cask Norway är mest känd som importör för Nikka och Glengoyne, men i samband med att en herre vid namn Nick Ravenhall anslöt, såg han snabbt till att knyta kontakter med Kilchoman och Tomatin.

Med anledning av 10-års jubileet av Oslo Whisky Festival togs det fram en exklusiv Tomatin som fick ett varmt mottagande och tog snabbt slut.
 
I ett ytterligare försök att göra Tomatin mer känt i Norge växte idén upp om en trilogi med enstaka cask releaser enbart för Norge vilket inte är speciellt vanligt. Inte om man jämför med Sverige. Men så är vi i Sverige lite bättre än våra grannar ;)
 
Senhösten 2014 arrangerade Cask Norway en provning för några inbjudna bloggare, företrädare för whisky klubbar och anställda från några whisky barer i Oslo. Där de fick smaka på totalt sex olika fat prover. Häften 1st Fill Bourbon och hälften 2nd Fill Bourbon. Och det är denna 1st Fill som gick segrande ur tävlingen och buteljerades sent 2014.

Tanken är att det skall släppas 3st utgåvor och jag skulle inte bli förvånad om vi kommer se en sherry utgåva och kanske till och med en äldre utgåva i denna Tomatin trilogi :)

Jag tackar Thomas på Whisky Saga för samplet och möjligheten att testa denna.

Ps. Jag har inte glömt bort dig....bara tummen som fastnat något ;) Ds.
Doft
First Fill bourbon…no shit…en söt, exotisk fruktkaka med en klädsam och behövande dos av pepprig ek gör att första intrycket får en att falla in i ett harmoniskt lugn fast med en vakande näsa på detaljer.
Det är fruktigt av mango, ananas och apelsin och detta hålls sällskap av en söt omfamnande vaniljton och bakomliggande maltighet.
Med tiden växer de klassiska gräsinslagen tillsammans med mandel vilket blandar upp och den blir mindre dominant av sötma vilket är till det bättre.
Under hela scenariot ligger kryddiga ek toner och lätta örtinslag och kittlar dig i näshåren och håller dig vaken.
En medelfyllig näsa med bra balans mellan sötma, frukter, kryddighet och de fina friska gräsinslagen.
Smak
Medelfyllig och med söt vanilj inledning. Kort därpå kickar ek toner och gräs tillsammans med lätta örter in och vi får en uppfriskande och kryddig smak i munnen med torr nyans. Tydligare apelsin toner i kryddregistret och bakom ligger vaniljsötman och stöttar upp och vi får en bra sammanhållning.
Avslut
Medelfyllig och medellång eftersmak med i princip samma presentation som i smak fast med något mindre kryddiga inslag.
Ebbar ut i vaniljsöt ek med gräsinslag, apelsin och en nätt liten ton av aska och lakrits.
Beskrivning / Sammanfattning
Måste erkänna att jag faktiskt gick in med måttliga förväntningar på denna Tomatin då det mesta jag har testat från detta destilleri har varit högst mediokert.
Detta är dock ganska obefogat då jag inte heller kan anse mig tillhöra skaran som har många provade på listan, utan enbart en 7-8st
Det jag har haft lite svårt för i de flesta jag provat, är en bångstyrighet av örter/grönt te vilket lätt tar överhand och sopar banan för frukter.
Dock läser jag First Fill Bourbon och jag erkänner….i´m a sucker för bourbon lagringar.
Denna utgåva andades bra nivå under hela presentationen och både intressant att analysera om man vill eller bara att njuta vid flera tillfällen.
Den bästa Tomatin jag fått chansen att prova hittills och jag ser fram emot de nästkommande två i denna serie.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se