Craigellachie 13 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/a8/f9/b1/crgob13yo-38-1415631622-80-1438412009.jpg
 
85 (1)
0
craigellachie-13yo.jpg

Whisky

Distilleri
Craigellachie
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Amerikansk ek
Fatbeskrivning
Refill American Oak
ABV (%)
46
Lagrade år
13
Nr. Systembolaget
488

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
En prisvärd och intressant 13-åring.

I höstas släpptes några olika Craigellachie som 13-,17- och 23-åriga versioner hos valda whiskyförsäljare, samt en 19-åring som släpptes för travel retail marknaden. Alla buteljerades vid 46% och utan "onödig" kylfiltrering.

Jag kom över 13-, 17- och 23-åringen från Belgien och testade dessa parallellt. 13-åringen finns idag på systembolaget (nr 488) och kostar 399 kr vilket gör den till en av de mest prisvärda whisky jag sett i Sverige de senaste 10 åren.

Doft
En maltig doft utan tvekan maltsocker och damm, men även mineral och en påse med blandade nötter. Bakom en ganska mild ekighet finns det mycket kolatoner, brulée-pudding och vaniljsocker. Komplex frukt i bakgrunden, kan inte riktigt hitta specifika frukter redan här men det finns en mjuk rökighet långt bak här.
Smak
Vanlijpudding igen, eller Pannacotta med bra sötma när whiskyn anländer på tungan, Efter ett kort rullande i gommen känner man snabbt en mild ekighet med en pepprig underton. Här finns också muskot och örter med flintasten/mineral associationer. Det finns någonting bränt här också som kan kännas långt bak på tungan.
Avslut
sötman från vanlijpuddingen hänger kvar med mild peppar och lite citronskal avslutar en medellång finish.
Beskrivning / Sammanfattning
13-åringen är till skillnad från 17-åringen genomgående konsekvent i doft, smak och avslut. Man kan lätt känna vilket upplevelse som väntar genom att dofta på den. Det är också en whisky som man gärna häller upp en ny när glaset börjar skrika tomt.

(poängintervall 83-87)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se