Bunnahabhain Ceòbanach Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/20/fe/c8/bunobnon4-14-1424338491.jpg
 
88 (2)
1
bunnahabhain-ceobanach-46,3.jpg

Whisky

Distilleri
Bunnahabhain
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Bourbon
ABV (%)
46.3
Antal flaskor
12000
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
88
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Bunnahabhain Ceòbanach (uttalas Kyaw-bin-och), ännu en torvig version Bunna och betyder "rökig dimma". Ja, det är sannerligen ett passande namn och visst är den både dimmig och rökig. Batch 2 släpptes tidigare under året och ett antal flaskor kom till Sverige. Den verkar inte finnas kvar på systembolaget men väl i några holländska webbutiker om man har erfarenhet av att importera från sådana.
Doft
Mycket torrt trä och torvrök på doften, Talisker möter Kilchoman skulle jag säga. Här finns också citron, grön omogen banan och lite besk lakrits tillsammans med Earl Grey Te och viss örtighet som påminner om barr och salvia.
Smak
Den anländer intensivt på tungan med peppar och torvrök. Återigen Talisker möter Kilchoman vilket är en riktigt bra kombination. Här finns en del råsprit, jag tolkar det som grainsprit eller finare kolonndestillerad eller trippeldestillerad sprit (trots att den är dubbeldestillerad). Ingen tung kantig kornsprit då den utvecklas på tungan med mer örtinfluenser och vitpeppar bakom röken.
Avslut
I avslutet kommer kornspriten till slut fram, den påminner lite om vått papper, grappa eller till och med aningen tequila. Men väl dolt i röken och lite söt pepparmint eller spearmint lyser fram bakom röken i sann Talisker-anda.
Beskrivning / Sammanfattning
Detta är en riktigt bra version av rökig Bunna och jag gillar denna bättre än Toiteach. Jag känner inte av någon metall eller kopparmynt i denna vilket jag normalt hittar i Bunnahabhain. Det tycker jag är positivt och Bunnahabhain visar att man har stor kompetens att variera sin whisky för olika målgrupper. Just när det gäller Bunnahabhain föredrar jag nog de orökta versionerna men visst känner man att detta är en Islay-whisky.

(Poängintervall 84-87)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
89

Whisky

Tastenote titel
En riktigt rökare från Bunnahabhain.Beskrivning / Sammanfattning
En av Bunnahabhains senaste i raden av släpp är en riktig rökare som tål att jämföras med sina Islay grannar. PÅ flaskan har man angett intensely peated så förväntningarna på en riktig rökare är höga. Vi har dessutom utsett denna till februari månads most bang for the buck.

Doft: Citrus och sälta med torvrök som lurar i bakgrunden. Efter en stund träder vanilj och lite nötter fram. Det är inte alls någon rökbomb detta utan snarare en härligt sofistikerad whisky med stor karraktär.

Smak: Nu kickar torven in lite mer men mer som en rundad slöja runt den sötma som skapar ett höjt ögonbryn. Här finns vaniljen och även grapefrukt som får tjäna som citrusreferensen. Whiskyn är förvånansvärt stark i sin presentation och även om eken fått ge uttryck för smak så har den ändå inte gett några som helst aviga toner. En mycket balanserad smak och jag skulle må väldigt bra med några av dessa på hyllan.

Avslut: Medellångt med ett kryddigt slut och en ngt mer rökig känsla, som att man andats in röken från en vårbrasa.

Jag var faktiskt lite skeptisk inför denna whiskyn som flörtar med de andra Islay bröderna. Bunna är en av mina stora passioner och då oftast i en orökig presentation. Denna seglar ändå upp som en stor favorit bland de senare släppen från ön med torv som signum.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se