Bunnahabhain 12 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/a4/88/cb/bunob12yov3-67-1416828307.jpg
 
88 (3)
1
Bunnahabhain_12.jpg

Whisky

Distilleri
Bunnahabhain
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2010
ABV (%)
46.3
Lagrade år
12
Nr. Systembolaget
10059, 449 SEK

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
88
 
(Updated: november 16, 2016)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Bunnahabhin (nedan kallad Bunna) 12 yo är deras instegs whisky i sin core range där även 18 och 25yo ingår.
Bunna är det destilleriet som skiljer sig från övriga på Islay och det är att de primärt använder sig av orökt malt. Men under en kort tid på året kör de rökt malt i sin produktion och det är släpp som t.ex Ceòbanach ett resultat av.

Som skrivits tidigare (se nedan skrivna notes) använder de sig primärt av ex-bourbon och ex-sherry fat i sina utgåvor och inte heller kyl filtrerade eller färgade.

Tidigare utgåvor av 12 yo har varit på 40% & 43% AVB men de har nu valt att släppa den på 46,3% som man kan säga har blivit deras "core" strenght.

Jag har provat denna vid flertalet tillfällen under många år men aldrig riktigt satt mig ner för att recensera den och tyckte att det var dax att skida till verket.
Doft
Vi möts här av en rund och finstämd sötma besående av jordgubbar i kräm format, vanilj kola, honung, sultan russin, torkade plommon
och fikon och därmed är jul temat ett faktum. Men innan det blir för ”juligt” och ”tråkigt” adderas en frisk skvätt av apelsin och anis. En svag torr ton av läder ihop med klassisk kakao i denna formel anländer och tillsammans bryter de upp sötman på ett behövligt och fint sätt. Även svaga stick av mintchoklad och ek toner bidrar till en bredare och djupare doft. Balanserat och rund doft.
Smak
Som doften varsko anländer den rund och söt i munhålan med honung, plommon, torkad persika och fikon. Här hoppar de friska frukterna av apelsin upp några snäpp och den blir
mer grape betonad och syrlig vilket stramar upp munhålan på ett skönt sätt. Mer kryddig i peppar (svart) och i bakgrunden en bränd ton av socker. Tycker även att en viss maltighet träder fram i smaken.
Avslut
Medellång till lång eftersmak med fyllig kropp. Torkade frukter, fortsatt syrlighet i grape/apelsin, honung, och kakao. Här ökare de brända tonerna något vilket lämnar en lätt gräddig känsla av honung, kola, apelsin och bränt socker.
Beskrivning / Sammanfattning
En av de bättre standard whisky vi har och definitivt något man bör ha hemma oavsett nivå.
Balanserad och bra komponerad från början till slut.
Ger dig en genuin upplevelse och till ett mycket bra pris och den bevisar verkligen vilken potential detta destilleri har. 449:- på Systembolaget med art nr: 10059 men finns på de flesta bolags hyllor.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: februari 02, 2017)
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En whisky jag haft ögonen på länge och äntligen har smakat och njutit av varenda droppe av!

Ofärgad och ej kylfiltrerad samt lagrad i ex-bourbon and ex-sherry fat låter som en whisky i min smak.

Öppnad 160423. 700 ml flaska.
Doft
Frisk, fruktig, vanilj, pommac, smörkola samt lätta toner av hav.
Härligt mjuk och komplex doft
Smak
Tydliga smaker av vanilj, toffe och sherry dominerar. Ingen smak tar ut varann utan samspelar i harmoni och balans
Avslut
Initialt starkt kryddig långt bak på tungan som snabbt övergår till en
söt ,lång varm eftersmak av toffe och vanilj över hela tungan och ner i magen. Lätt torr i texturen och nästan ingen bitterhet alls
Beskrivning / Sammanfattning
Komplex behaglig och rik doft och smak.
Mjuk och rund där doft och smak är i perfekt balans.
Den bästa jag druckit hittills. Kommer bli en permanent flaska i min bar!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
86

Whisky

Tastenote titel
En riktigt bra 12åring! Det som lockade mest när jag köpte den var att den inte var kylfiltrerad och färgad och den låg på några procent över 40 vilket jag oftast tycker är åt det bättre hållet.
Beskrivning / Sammanfattning
Doft: Den känns väldigt spritig när jag först häller upp den men efter en stund i glaset tycker jag det kommer fram många härliga dofter speciellt för att vara en 12 åring. Frukt, läder, och lite sherry toner finns där. Även körsbär, apelsinskal och något åt det sötare hållet vanilj eller honung. Det finns också en lätt doft av torvrök i bakgrunden.

Smak: Mycket från doften håller i sig i smaken i början men efter en kort stund blir det en kryddig stark explosion om man jämför med den fruktiga och lena doften, peppar eller något åt det hållet.

Avslut: Ett lite kort avslut på den. Kryddigt och en lite torr känsla i munnen men när det kryddiga lagt sig kommer en lite svag smak av söt frukt tillbaka med lite svag torvrök.


Jag tycker det var en riktigt bra whisky med bra doft och smak för att vara en 12åring. Jag blir otroligt sugen att prova 18 åringen som jag kan tänka mig en riktig höjdare med tanke på den här.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se