Ardbeg Airigh Nam Beist Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/92/1d/a9/6518-115-32-1386762018.jpg
 
91 (1)
1
Ardbeg_Airigh_Nam_Beist.jpg

Whisky

Distilleri
Ardbeg
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
1990
ABV (%)
46
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Detta för mig är en väldigt betydelsefull whisky. För att detta är nämligen den första single malten jag någonsin har smakat på. Och jag minns hur jag tyckte att det var den bästa whiskyn i hela världen när jag var ny till den här gyllene drycken. Det var säkert två år sedan jag drack av dessa nostalgiska droppar, så vi får se huruvida den står sig hos mig nu för tiden!
Doft
Jag lät denna lufta av sig under tiden jag spelade tv-spel och en väldigt len och mild doft av pommac/trocadero började fylla rummet, sjukt trevligt! Det lustiga med denna för min del, är att röken är svårare att känna av på långt avstånd, vilket gör att de mer flyktiga dofterna kommer fram, såsom ugnsbakta päron, vetekakor och till viss del även havregrynsgröt med honung.

Dra glaset närmre till näsan och man märker hur röken smyger sig på och knuffar andra dofter åt sidan. Sötman tonas ner och lämnar plats åt aska (så som tippen på en bränd tändsticka), citrus, fänkål och även rostat vitt bröd.
Smak
väldigt mild och gräddig i munnen, men fortfarande värmande. En söt citruston tar över som påminner mig om lemon curd, även den brödiga tonen finns här. Ju längre man har denna i munnen, desto mer tar de kolaktiga smakerna över. Tändstickan är framme igen!
Avslut
Efter man svalt, så fortsätter smakövergången ännu mer åt det brända hållet, här finns tändstickorna återigen, tydligare än någonsin, men det är inte bara det som är kvar. En väldigt speciell örtig och bitter smak som drar mig tillbaka till farsans matlagning finns här, nämligen muskotnöt, tillsammans med honung och jod.
Beskrivning / Sammanfattning
Man får ju säga att detta är lite av en avstickare från det hypade Ardbeg. Detta är inte en rökig käftsmäll, inte heller är den alkoholstark, utan bara.. Alldeles lagom! Hade vart kul om Ardbeg hade kunnat gå tillbaka till en sån här stil igen, då detta funkar väldigt bra för min del!

Den här går faktiskt fortfarande att få tag på till ett humant pris via diverse auktioner och sidor, så passa på före den stiger allt för högt!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se