Big Peat X-mas 2015

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/fa/fd/a9/Big-peat-xmas202015-2-1467988092.jpg
 
82 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Blended Malt
Buteljerad
2015
ABV (%)
53.8
Antal flaskor
18000
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
82
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
(Updated: juli 08, 2016)
Poäng 
 
82

Whisky

Tastenote titel
Sedan 2011 släpps årligen en fatstyrkeversion av Big Peat från Douglas Laing precis lagom till att julhandeln drar igång. Det som är konsekvent med samtliga släpp så långt är ett långt, rökigt, intensivt avslut som följs av ett alkoholstint nyp av ung kornsprit som precis brutit sig fri från övriga smaker när whiskyn rinner ner i svalget. Förövrigt finns en mycket underhållande variation om man har möjligheten att testa samtliga släpp sida vid sida.

Det första släppet var utan tvekan det bästa, därefter tappade den lite i mitt tycke och har sedan några år planat ut kvalitetsmässigt men är ändå en mycket intressant produkt som ses fram emot årligen. Priset har senast landat på en knappt 600 kronor vilket för anses vara rimligt för ung whisky med fatstyrka och bra ingående maltwhisky som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Och även om Douglas Laing idag är ägare av de flesta återstående Port Ellen faten i världen är det nog en försumbar del som blandats i Big Peat (med tanke på dess ungdomliga karaktär). Så med all ärlighet är det väl egentligen en blend med tre ingående maltwhisky och i de senaste släppen är jag personligen övertygad om att det framförallt är en hel del ung Caol Ila.

När man har möjligheten att jämföra dem sida vid sida några gånger är det såklart extra kul att undersöka och därför har jag tagit mig friheten att också referera till tidigare och senare släpp i smaknoterna. Man ska dock ha i åtanke att när man dricker fem stycken kraftfulla och rökiga whisky sida vid sida är det helt omöjligt att undvika att de interfererar med varandra. Smaker som man uppfattar då behöver inte framträda när man dricker dem enskilt.

Nedan testas det femte släppet, 2015
Doft
Tung torvrök naturligtvis och sälta. Här finns definitivt en antydan av ungdomlighet och träkol, vilket i kombination med bränt gummi i röken det påminner om Mezcal. Det finns också antydan om ammonium där salt lakrits (ammoniumklorid) eller doften av att baka kakor med ammoniumkarbonat (hjorthornsalt). Samtidigt är den fräsch med inslag av pepparmynta kommer igenom, cirustoner och örter som ligger nerbäddade långt under filten av rök. Pepparmynta och örter blir tydligare med en tesked vatten (till 2cl dram). Jadå, detta är bra :-)
Smak
Inträdet på tungan ger både en söt och en frisk upplevelse med en skål frukostflingor och kanske lite lime essens. Bidraget från den unga spriten här i är oundvikligt och till skillnad från mezcal-tonerna i doften är det här nästan mer åt hur jag målar mig bilden av torvrökt tequila eller grappa (vilket hade varit ett kul experiment att prova). Röken intensifieras när whiskyn utvecklings i gommen med peppar och lakritspulver som backar upp. Vatten drar ner intensiteten och råheten samtidigt som den förstärker maltsötman och torvröken.
Avslut
Finishen är verkligen intensiv med torvrök som förväntat från Big Peats tidigare utgåvor. Jag skulle definitivt säga det är domineras av Caol Ila typ av torv rök och chilipeppar, återigen det är ganska spretig och rå tyvärr även med vatten.
Beskrivning / Sammanfattning
Definitivt en bra dram för rökälskaren. Den här versionen tar vatten ganska bra precis som 2013 års släpp, åtminstone i gommen. Dock hade vatten mindre effekt på avslutet som fortfarande förblir ganska rått och obalanserat. Med det sagt är detta ändå en utmärkt bröstvärmare kalla vinterkvällar framför brasan. Ser fram emot 2016 års release så att jag kan sätta dessa utgåvor mot varandra en sista gång (sedan är det tomt i flaskorna).

Poäng intervall 81-84
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se