anCnoc - Barrow Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/90/83/c6/image-86-1458511161.jpeg
 
84 (1)
0

Whisky

Distilleri
Knockdhu
Varumärke/Serie
AnCnoc
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2015
ABV (%)
46
Antal flaskor
7500
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Travel retail

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Speyside är en intressant whiskyregion i Skotska högländerna med flera riktigt fina destillerier, inte minst Knockdhu (grundat 1894) som sedan 1993 tillverkar singelmalt under namnet anCnoc. I Oktober 2015 testade jag och skrev om travel retail utgåvan Black Hill Reserve, som imponerade på mig med sin lätta, fruktiga och fräscha stil. Dags för ännu en av destilleriets tax-free utgåvor, men denna gång en rökig rackare vid namn Barrow.

Barrow - som ingår i anCnocs "The Peaty Collection" och fått sitt namn efter "Wheelbarrow" skottkärran som används till att frakta torv med, säljs i 100 cl flaskor och buteljeras vid 46%. Whiskyn är inte kylfiltrerad eller färgad. Batch 1 släpptes 2015, den gav 7500 flaskor och ingen mer planeras enligt destilleriets hemsida. Nog med inledning och buss på smaknoterna!
Doft
En frisk och litet lantlig doftpalett som drar åt det varmare hållet. Rökig torv, sälta, citrus som av apelsin, grönt äpple och toffee inleder doftresan. Det hela är väldoftande och fint balanserat, och jag dröjer mig kvar extra länge med näsan i glaset. En dos vanilj och blandade kryddor ingår med. Intressant komponerat, där det lantliga inslaget får mig att tänka på Springbank.
Smak
Nu kommer en fin fruktsötma åkande och efter den salt torvrök. Fruktsötman är riktigt god med smaker av bl.a jordgubbar, andra röda bär, persika och rött äpple. Brinnande vedträ som från en brasa visar upp sig, men även ekkryddor inkl en redig skopa peppar, gräddkola och vanilj.
Smakerna håller hög klass och är mungoda, med en snygg och litet oljig ton.
Avslut
Ett medellångt och uttorkande avslut som känns på tungan och i kinderna. Framträdande är malt, ekkryddor, brinnande vedträ, salt torvrök och den goda fruktsötman med jordgubbar.
Beskrivning / Sammanfattning
Ännu en trevlig travel retail utgåva från anCnoc som är både intressant, välbalanserad och fint komponerad. Den salta torvröken fungerar riktigt bra tillsammans med jordgubbsfruktigheten, kryddigheten och inslaget med brinnande vedträ. Ett extra plus för oljigheten som jag är svag för. Får du chansen så tycker jag absolut att du skall prova på denna fruktiga rökare, som är både lättdrucken och välgjord. Om doftpaletten får mig att tänka på Springbank, så får smakerna mig att tänka lite på Laphroaig Brodir och PX Cask. Bra jobbat Knockdhu!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se