Great King Street - Glasgow Blend

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/99/16/60/glasgow20blend-97-1438687419.jpg
 
84 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Undisclosed
Ursprungsland
Skottland
Whiskytyp
Blended
Fattyp
  • Bourbon
  • Europeisk ek
  • Sherry
ABV (%)
43
Lagrade år
NAS
Nr. Systembolaget
85722

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
I höstas jobbade jag mig igenom några bra blends från Compass box som går under namnet Great King St efter den gata i Edinburgh där Compass box har sin verksamhet registrerad. Gatan stod färdig 1823, samma år som det blev lättare att få licens för destillering efter årtionden av olagligt hembränneri.

I boken "Whisky" från 1930 beskriver Aeneas MacDonald hur Whiskydrickarna från Glasgow föredrar sina drams "more full bodied and more flavor packed" än konsumenter från resten av världen. Vi vet ju att så är det inte nu ;-)

Compass box skapare John Glaser ville skapa en blend som just 1800-talets Glasgow-drickare skulle samtyckt till, en kraftfull blend som de smakade i slutet av 1800-talet.

För detta ändamål använde Glaser i Glasgows blend;
67% maltwhisky varav 20% islay (Laphroaig), som blandats med kraftfulla highland från Brora (Clynelish) och ett sherrymonster från Aberlour-regionen (sannolikt Benrinnes i detta fall). Resten var söt och fruktig lowland grainwhisky från Fife (Cameronbridge).
Doft
Kryddig och lätt rökig doft är det första som träffar när glaset förs närmare näsan. Här finns också citrus i form av clementiner och citroner samt något plastigt (inget dåligt) som påminner om någon leksaksförpackning när jag var liten (!?). Kryddigheten domineras av muskot och nejlika med lite torr kanel i bakgrunden. Rökigheten påminner mig mer om Port Charlotte av någon anledning? Jag vet ju att det är Laphroaig (?).
Smak
Den anländer kraftfullt rökigt och med mängder av gräs, nu känns det i röken att det är Laffe, en söt fenolrik Laphroaig rök fyller munnen. I smaken kommer kanelen till sin rätt, den tar över nejlikans dominans från doften även om nejlika och muskot fortfarande finns kvar. Och en viss örtighet kommer fram, japp det är mynta, pepparmynta. Lite citrus finns kvar men omöjligt att separera upp vilken frukt.
Avslut
Avslutet handlar om salt torvrök, saltlakrits och en balanserad kryddighet som avslutas med en lätt vaniljkaramell. Den är inte så lång som jag tänkt mig (baserat på upplevelsen med Artist's blend), men ack så god.
Beskrivning / Sammanfattning
Återigen, en väldigt välbalanserad dram med avseende på torvrök, kryddighet och fruktighet. Väldigt lättillgänglig och en 500 ml flaska går åt med en rasande fart i gott sällskap med andra whiskytokar förstås. Men det gör egentligen inget för den är väldigt prisvärd. Den kom till systembolaget den 2 maj år, men kan inte hitta den på hemsidan nu. Hoppas att det är tillfälligt och att den återkommer igen. 434 kronor kostade den då och det är den absolut värd.

Poängintervall 83-86
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se