Teerenpeli Distiller's Choice Kaski

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/2a/3f/57/image-47-1437941734.jpg
 
85 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Terrenpelli Kaski
Ursprungsland
Finland
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry
ABV (%)
43
Lagrade år
06
Nr. Systembolaget
85585

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
85
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
85
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Historien om finska Teerenpeli (som betyder flirt) är en riktig framgångssaga och börjar med en familjeägd restaurang i Lahti. Verksamheten gick bra och man öpnnade fler i andra städer som tex. Helsingfors och Tampere. 1995 startade man ett mikrobryggeri i restaurangen i Lahti, där man bryggde cider och öl. Även detta gick bra och man fick bl.a pris som Finlands bästa mikrobryggeri och flera medaljer vid Helsinki Beer Festival.

År 2002 var det så dags för familjen Pyysing att dra igång destilleriet i en annan familjeägd restaurang - Taivaanranta i Lahti. Ett traditionellt pot still destilleri med kopparpannor från Skottland. Årskapaciteten ligger förresten på 200 000 liter, varav 15 000 liter blir till whisky.

Kaski tillverkas helt och hållet av finska råvaror. Whiskyn är 6-7 år gammal och har lagrats i fd sherryfat. Kaski buteljeras vid 43% alkoholstyrka, men är inte färgad eller kylfiltrerad.
Doft
En fyllig doftpalett möter nosen med härligt mörka, mjuka och sherrysöta dofter av bl.a russin, kanel och ek. Även röda äpplen, choklad, peppar och en svag doft längre bak som får mig att tänka på Karlssons klister presenterar sig och jag myser av välbehag i favoritfåtöljen.
Tre små droppar vatten och en halvtimme i glaset öppnar upp både dofter och smaker.
Smak
Det är betydligt mer kraft i smakerna än vad dofterna antyder. Diverse kryddor som tex. kanel, ingefära och en ganska rejäl portion svartpeppar bereder ut sig i munnen. Den goda sherrysötman är tydlig tillsammans med röda äpplen, apelsin och mörkare smaker av plommon och russin. Den mörka chokladen ingår också tillsammans med ett nötigt inslag och honung.
Avslut
Ett gott, medellångt avslut där dom uttorkande ektonerna framkallar ett visst smackande. Mjuka inslag av malt, russin, mörk choklad, god sherrysötma och svartpeppar ingår också.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag är som många andra whiskyälskare svag för en klassiskt sherrylagrad single malt och Teerenpeli Kaski är klart intressant. Den mjuka och fylliga nosen är riktigt god och Kaskis starkaste kort. Missförstå mig nu inte. Även smakmässigt hänger den med bra, men det är en ung whisky och jag saknar litet rundhet och fyllighet jämfört med tex. Glengoyne 21 eller Glendronach Revival 15. Teerenpeli har dock all anledning att vara stolta över denna buteljering, där både balans och kraft ingår på ett fint sätt. Ett imponerande hantverk som rekommenderas och jag ser fram emot att följa detta intressanta finländska destilleri framöver.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se