Kilkerran - Work in Progress, 4th release

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/15/11/7e/Kilkerran204th20release-60-1436635040.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Glengyle
Ursprungsland
Skottland
Region
Campbeltown
Whiskytyp
Single Malt
Buteljerad
2012
ABV (%)
46
Antal flaskor
9000
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Kilkerran work in progress - 2016 är vi framme.

Detta är fjärde släppet av Glengyles single malt Kilkerran (eftersom namnet Glengyle redan var upptaget). Destilleriet återupptogs 2004 (efter 79 års dvala) av Springbank som med ny utrustning utvecklade en härligt gammaldags kvalitetswhisky med utomordentlig balans. Varje år sedan 2007 har Kilkerran släppts som "work in progress" release och denna batch sägs innehålla 8-årig whisky men det finns inget konkret som styrker detta. Sannolikt finns det också en del yngre whisky i den men väldigt bra integrerat.
Doft
I doften hittar vi smörkola, knäck, en ganska mild rökighet till att börja med. Mariekex och frukostflingor (rice crispies). Med vatten blir frukostflingorna tydligare och vaniljen blir krämigare, lakrits tittar också fram och säger hej.
Smak
Den anländer väldigt balanserat, här finns maltsocker och vanilj. Den behöver några sekunder i gommen för att mer smaker ska komma fram, torv rök är det första som utvecklas, sötlakrits, honung och mer vanilj socker. Även bivax och lite fruktiga tequila toner (kanske ungdomligheten som gör sig påmind) och clementin. Här finns också lite salt på sidorna av tungan.
Avslut
Avslutet är ganska pepprigt och ligger på tungans mitt, svartpeppar, vaniljsocker och citrus finns med. Den lätta rökigheten är det sista som lämnar spår av whiskyn.
Beskrivning / Sammanfattning
Som stort Springbank-fan så har jag följt Kilkerran de senaste åren och måste säga att detta bådar gott. I mitt tyckte trivs Kilkerran bäst på bourbonfat. I detta släpp har både bourbon och sherryfat använts. Från och med WiP 5th release, 2013 släpptes Kilkerran som en bourbonfat lagrad och en sherryfatslagrad whisky. I år kom sista släppet och bourbonfatslagringen var då på fatstyrka. Själv fick jag tag i två flaskor av bourbon och recension av denna ska komma inom kort har jag tänkt mig.

(Poängintervall 85-88)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se