Glendullan 2001 Svenska Eldvatten

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b4/b7/66/image-66-1434317574.jpg
 
88 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Glendullan
Oberoende buteljerare
Svenska Eldvatten
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
2001
Buteljerad
2014
Fatbeskrivning
Ex. Bowmore
ABV (%)
54.1
Antal flaskor
164
Lagrade år
13
Övrigt om flaskan
Lagrad i fat som tidigare innehållit rökig whisky från Bowmore

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En single cask buteljering gör mig alltid extra nyfiken och när den dessutom är från duktiga oberoende buteljerarna Svenska Eldvatten, förvandlas min nyfikenhet till ett "Måste testas!"

Speyside destilleriet Glendullan är en ny bekantskap, men efter lite googlande får jag bl.a reda på att det byggdes så sent som 1972 och ersatte då ett tidigare destilleri från 1800-talet. Det ägs av Diageo och enligt Whiskyforum har det en god chans att vinna om man skulle göra en omröstning om Skottlands fulaste destilleri. Visst kan fakta vara både kul och intressant ;-)

Glendullan 2001 är en 13-årig single cask buteljering av det lite ovanligare slaget, då den lagrades från Maj 2001 till september 2014 på ett fat som tidigare innehållit rökig whisky från Bowmore. Fatet gav 164 flaskor och buteljerades vid myndiga 54,1% alkoholstyrka.
Svenska Eldvatten har som vanligt vare sig kylfiltrerat eller färgat single malten. Tack för det!
Doft
Fräscha fruktiga dofter av banan (gul och grön) kiwi, passionsfrukt, röda äpplen och krusbär. Vissa av dofterna får mig att tänka på Svenska Eldvattens fina buteljering av Tomatin som jag testade i Februari och tyckte mycket om. Jag hittar även inslag av vanilj, eukalyptus och en doft som påminner mig om tablettasken Tuttifrutti. Intressant, komplext och fräscht.
Smak
Den där fina oljigheten som jag känner igen från tidigare Svenska Eldvatten buteljeringar inleder. Sedan kommer kryddor och chilipeppar kraftfullt marscherande och gör halt på min tunga och mina läppar. Goda smaker av krusbär, röda äpplen, jordgubbar, vanilj och banan tittar fram och även spännande inslag av paprika och eukalyptus. Nu kommer även den intressanta Islayröken fram. Den är väl integrerad och fungerar riktigt bra tillsammans med övriga smaker.
Avslut
Kryddigt, värmande och gott. Chilipeppar stannar kvar tillsammans med ektoner och ett fruktigt inslag. Avslutet är medellångt och jag smackar med läpparna för att få det att stanna kvar ytterligare en stund. På slutet känner jag åter rökinslaget, men även färsk tobak och lakrits.
Beskrivning / Sammanfattning
Vilken härlig sommarwhisky! Mitt 6 cl sample tog slut alldeles för fort och jag önskar verkligen att jag hade haft en helflaska av denna godsak att ha under fina sommarkvällar i trädgården. Det är fruktigt, fräscht, välbalanserat och riktigt gott. Inslaget av Islayrök fungerar mycket bra och ger ytterligare en dimension åt whiskyn, då det inte tar för stor plats i smakpaletten.
En fräsch och riktigt god sommarwhisky med både finess och kraft!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se