Glenfarclas 17 years old Het!

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/08/66/09/image-38-1433708168.jpg
 
84 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Glenfarclas
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Fatbeskrivning
Ex. Sherry
ABV (%)
43
Lagrade år
17
Nr. Systembolaget
497

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
84
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
84
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Sommaren är här och då passar ofta litet lättare och mindre rökiga whiskies. Glenfarclas har jag stött på vid flera tillfällen, men av någon outgrundlig anledning aldrig smakat på. Som av en händelse fick jag en halvflaska av denna 17-åring i present för en tid sedan, så vad passar då bättre än att korka upp den och se vad det familjeägda destilleriet i Speyside har att erbjuda!

Glenfarclas 17 years old såldes tidigare endast i tax free butiker, men finns numera på Systembolaget och då i 35 cl flaska. Priset ligger på 360 kr och artikelnumret är 497. Whiskyn är nedvattnad till 43% och jag misstänker tyvärr att den är både kylfiltrerad och färgad.
Doft
Inledningsvis hittar min nos maltigt söta (men inte för söta) dofter av bl.a russin och plommon i sherry. Jag sniffar även upp mörk choklad, marsipan, litet smöriga/blommiga toner och ett väldoftande inslag av ek. Det är en mjuk och elegant näsa Glenfarclas bjuder på!
Smak
Kryddigt inkl peppar och kanel, med tydliga smaker av både malt, ek och punschpralin. Mörk choklad räcker upp handen och i bakgrunden vinkar läder och ett inslag av torvrök.
Avslut
Ett medellångt avslut där peppar värmer läppar och tunga. Ektoner, kryddor och ett diskret inslag av torvrök dröjer sig kvar tillsammans med sherrysötman.
Beskrivning / Sammanfattning
Vilket trevligt första möte med Glenfarclas! 17-åringen är fint balanserad i både dofter och smaker och passar riktigt bra en fin sommarkväll trots sina lite dova smaker av mörka frukter och bär. Ge den rejält med tid i glaset - minst 30 minuter och gärna två små vattendroppar, så visar den sig från sin bästa sida. Jag kan dock inte släppa tanken på hur bra den antagligen kunnat vara om den inte varit nedvattnad till 43%, kylfiltrerad och färgad med sockerkulör.
Kom igen Glenfarclas! Välkomna till 2015 och ge oss en mer naturlig whisky. Kunskapen har ni!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se