Tomatin Cù Bòcan Sherry Cask

http://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/cc/e5/98/image-49-1427662286.jpg
 
82 (1)
0
Skriv en tastenote

Whisky

Distilleri
Tomatin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Sherry
ABV (%)
46
Antal flaskor
6000
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
82
 
Registrera dig eller för att skriva en tastenote
Poäng 
 
82
Näsa 
 
21
Smak 
 
20
Avslut 
 
21
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
En intressant historia kan många gånger förhöja upplevelsen när man avnjuter en dram och historien om den mytologiska hunden Cù Bòcan från helvetet som förföljt invånarna i byn Tomatin, är både ruggig och kul. För att hedra denna läskiga jycke bestämde sig ansvariga på Highlandsdestilleriet för att uppkalla en whisky efter honom!

Förutom Cù Bòcan släpptes även Cù Bòcan Sherry Cask i en limiterad utgåva om 6000 flaskor och det är den som undertecknad har tillbringat helgen med. Whiskyn är vare sig kylfiltrerad eller färgad och Tomatin har buteljerat den vid 46% alkoholstyrka.
Doft
Visst känner jag igen den typiska Tomatindoften som innebär fruktig syrlighet som av rabarber, krusbär och paprika. Vi pratar om ganska lätta, unga dofter och jag känner även viss rökighet, sherry, malt och en rejäl portion ek. Snyggt balanserat och intressant.
Smak
Flera av dofterna hittas i smakpaletten, men även vanilj, mörk choklad, tobak, kaffe, tropiska frukter som tex. ananas, kryddor med peppar och en nötighet tillsammans med ett trevligt inslag av rök. En komplex och intressant whisky om än väl ung. Jag saknar både rundhet och fyllighet i smakerna vilket ofta kommer med ett större inslag av gammal single malt.
Avslut
Ett medellångt och snyggt avslut innehållande malt, ektoner, pepprighet, rök och den där paprikasmaken som promenerar in på slutet tillsammans med den färska tobaken och gör det hela extra intressant.
Beskrivning / Sammanfattning
Tomatin har med Cù Bòcan Sherry Cask skapat en mycket intressant och komplex single malt med både fina dofter och smaker. Jag kommer att tänka på Kavalan Solist Sherry Cask när jag dricker den och det är inget dåligt betyg. Tyvärr saknar jag både rundhet och fyllighet i smakerna, vilket då resulterar i ett litet spritigt intryck. Synd på en så komplex och intressant smak/doftresa som Cù Bòcan Sherry Cask ändå ger.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se